Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Theresa May hoppas att parlamentet ska säga ja till det avtal som de redan har sagt nej till vid en omröstning i december. Bild: Francisco Seco
Theresa May hoppas att parlamentet ska säga ja till det avtal som de redan har sagt nej till vid en omröstning i december. Bild: Francisco Seco

Theresa May ger efter: Brexit kan skjutas upp

Theresa May gav till slut efter. Hon lovade att parlamentet ska få rösta både om ett EU-utträde utan avtal och om att förlänga perioden för förhandlingar. Därmed talar mycket för att datumet för brexit skjuts fram.

Det var efter ett regeringsmöte som Theresa May på tisdagen förklarade i underhuset att ledamöterna kommer att få rösta om hennes eget förslag till utträdesavtal underkänns igen.

– Om det här huset säger nej till att lämna med det avtal som förhandlats med EU och sedan säger nej om att lämna den 29 mars utan ett avtal så kommer regeringen den 14 mars att lägga fram en motion om huruvida parlamentet vill ha en kort begränsad förlängning, sade Theresa May.

Hon hoppas att parlamentet ska säga ja till det avtal som de redan har sagt nej till vid en omröstning i december.

– Jag vill inte förlänga artikel 50 (EU:s utträdesprocess). Vårt absoluta fokus bör ligga på att få igenom en uppgörelse och lämna den 29 mars. Om det blir en förlängning vill jag att den ska vara så kort som möjligt.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn var dock skeptisk:

– Om hon vill ha en ordentlig omförhandling bör hon göra det enligt villkor som hela det här parlamentet kan stödja.

"Det här är bara cyniska manövrer"

Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon vill inte lämna EU och förordar en ny folkomröstning om skotsk självständighet. På Twitter skrev hon:

"Det här är bara cyniska manövrer för att försöka mobba parlamentsledamöterna till att stödja hennes dåliga uppgörelse. Ingen borde falla för det här."

Den brittiska premiärministern gör en anmärkningsvärd tvärvändning, därtill nödd och tvungen. Hon har inte haft mycket tid att hämta andan den senaste tiden. Under helgen var hon i egyptiska Sharm-el-Sheik för ett toppmöte mellan EU och Arabförbundet.

Hon försökte i samtal med sina europeiska kolleger att i sista minuten försöka få fram en kompromiss som skulle kunna övertyga hennes kritiker både i det egna partiet och i oppositionen om att ändå rösta för hennes förslag till utträdesavtal med EU i det brittiska underhuset.

Vill ha förlängd förhandlingstid

Men EU-ledarna gav henne kalla handen. Det blir inga omförhandlingar eller muntliga utfästelser. Tvärtom talade bland annat Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att det är logiskt med en förlängning av förhandlingstiden, vilket EU-länderna kan medge om de får frågan från London.

Detta har dock Theresa May hittills varit bestämt avvisande till, liksom en ny folkomröstning. Men ju närmare hon kommer den 29 mars, då Storbritannien ska lämna EU enligt de planer som ännu gäller, desto mer inser hon hur hennes förhandlingsutrymme krymper ihop och att läget blir allt mer hopplöst.

Det sker mot bakgrund av att hennes eget konservativa parti är djupt splittrat. Flera högprofilerade namn, ministrar inom regeringen, har aviserat att det inte ställer upp på att landet kraschar ur EU utan ett avtal om de fortsatta relationerna. Flera medlemmar har även hoppat av i protest och anslutit sig till en oberoende parlamentsgrupp bildad av tidigare anhängare av oppositionspartiet Labour.

Dessa är i sin tur missnöjda med hur deras partiledare Jeremy Corbyn agerar i utträdesfrågan, bland annat. Under helgen ändrade dock Corbyn ståndpunkt, alldeles säkert som en eftergift mot den växande interna kritiken. Han är nu för en ny folkomröstning om partiets eget förslag om en permanent tullunionen och en nära anslutning till den gemensamma marknaden inte vinner gehör. Han stöder också den falang som inte vill lämna EU avtalslöst.

Theresa May har även problem med en stark gruppering inom det egna partiet som eftersträvar efter en hård brexit och som har röstat emot May vid flera tillfällen. Även de nordirländska unionisterna i DUP, hennes stödparti för att kunna uppbringa en majoritet i underhuset, är kallsinniga till hennes avtalsförslag. De befarar att Storbritannien tvingas leva under EU:s regler utan inflytande för att hålla gränsen öppen. Risken, anser de, är att Nordirland och Storbritannien glider isär.

Nu ställs allt på sin spets om två veckor. Det är femton dagar före det utträde som May nu troligen tvingas skjuta på framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.