Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på besök i Helsingfors.

The Times: Brexituppgörelse klar nästa vecka

Allehanda uppgifter fortsätter att fladdra runt om att en brexituppgörelse snart är klar – eller inte. Kanske på tisdag, säger uppgifter till The Times. Inte på en vecka, säger Storbritanniens utrikesminister.

Enligt ett utkast till tänkbar brexittidtabell som tidningen Times fått tag i ska ett extrainsatt brittiskt regeringsmöte kunna hållas på måndag, följt av ett möte på tisdag mellan brexitminister Dominic Raab och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Sedan ska i så fall ett uttalande i det brittiska parlamentet kunna göras på onsdag, följt av ett extrainsatt EU-toppmöte för att spika uppgörelsen kring den 23–25 november, uppger Times-journalisten Sam Coates.

Inte på en vecka?

Uppgifterna är dock bara ännu ett antal i raden av diverse datum och besked som kommit och gått under de utdragna brexitförhandlingarna. Vid ett besök i Paris på torsdagen räknade den brittiske utrikesministern Julian Hunt med att inget i alla fall blir klart under nästa vecka.

- Inom sju dagar är nog att dra det lite för långt, svarade Hunt enligt Reuters på en direkt fråga från journalister.

- Men jag är övertygad om att vi kommer att nå ett avtal eftersom det är i båda sidors intresse, sade utrikesministern.

Barnier varnar

EU:s chefsförhandlare Barnier varnar samtidigt för växande anti-EU-krafter i medlemsländerna.

- Vi måste kämpa mot dem som vill förstöra EU med sina populistiska finter, med sina attacker mot EU-projektet. Det finns nu en Farage i varje land, sade Barnier på torsdagen, syftandes på den brittiske EU-parlamentsledamoten Nigel Farage och dennes långa kamp för ett brittiskt utträde ur EU.

Barnier talade till sina partikamrater i kristdemokratiskt konservativa EPP, den europeiska partiorganisation där bland andra tyska CDU och svenska M och KD ingår.