Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The Suns tidigare chefredaktör ifrågasatte tv-kanalen Channel 4:s val av presentatör - nu väcker hans text starka reaktioner.

The Sun ifrågasatte presentatör i hijab

Brittiska The Sun är inte kända för sin finkänslighet. I en artikel i veckan ifrågasatte en tidigare chefredaktör nyhetsrapporteringen från terrordådet i Nice. "Varför hade Channel 4 en presentatör i hijab vid bevakningen av ett muslimskt terrordåd?", skriver Kelvin MacKenzie

Reportern Fatima Manji skötte sändningen i tv-kanalen Channel 4:s studio i fredags när ordinarie presentatören John Snow var på plats i Nice för intervjuer. Något som upprörde The Suns tidigare chefredaktör Kelvin MacKenzie.
"Var det verkligen lämpligt att hon var i rutan efter ännu ett chockerande dåd av muslimer? Var tanken att det skulle sticka i ögonen på tittare som ser hijab som ett tecken på förtrycket av kvinnor i en mansdominerad och uppenbart våldsam religion?, skriver han vidare i artikeln.

Starka reaktioner

Nu reagerar omvärlden i sociala medier starkt på texten, som plockades ner från tidningens Twitter-konto, efter att många reagerat.
 


Flera brittiska tidningar har uppmärksammat både artikeln och att The Sun valde att ta bort den från Twitter. En källa berättar för The Guardian att tidningen tog bort tweeten eftersom det inte framgick att åsikterna var Kelvin MacKenzies egna och inte tidningens.
 


The Suns text har blivit en snackis även bland politiker i Storbritannien. Bland annat har Sayeeda Warsi, den första kvinnliga muslim som blev minister i landet, skrivit ett öppet brev till tidningens nuvarande chefredaktör, Tony Gallagher.
- Att någon inte skulle få rapportera om vissa händelser på grund av sin religion vore inte bara olagligt utan skulle också göra i princip all form av nyhetsrapportering, omöjlig skriver hon.

The Sun har ännu inte bemött vare sig kritiken från andra tidningar eller Sayeeda Warsi. Däremot har tidningen tidigare själva använt bilder av en kvinna i hijab i en uppmärksammad kampanj för att stå enade mot terrorhotet mot IS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.