Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

"The Beach" totalförstörd av turism – stängs

Stranden från kultfilmen The Beach heter i verkligheten Maya Bay och ligger på ön Ko Phi Phi Leh i Thailand. Efter åratal av extrema mängder turister och den medföljande förstörelsen stänger nu thailändska myndigheter stranden på obestämd framtid.

Kristallklart vatten, frodig natur och glittrande vit sand. Stranden Maya Bay på ön Ko Phi Phi Leh i Thailand blev världsberömd genom filmen The Beach från 2000. Nu tvingas thailändska myndigheter stänga stranden på obestämd framtid för att låta den återhämta sig från den förstörelse som de senaste årens turism orsakat.

– Ekosystemet har lidit allvarlig skada av turismen, med upp till 5 000 besökare varje dag, säger Songtam Suksawang, chef för landets nationalparksmyndighet.

Enligt Suksawang är stranden och dess växtlighet fullständigt förstörd och återhämtningen kan bli svår. Redan i mars i år tillkännagav myndigheterna att stranden ska stängas tillfälligt, men beslutet förlängs nu alltså till att gälla på obestämd tid.

I filmen The Beach ger sig den unge Richard, spelad av Leonardo DiCaprio, ut på ett äventyr efter att ha fått en karta till ett hemligt paradis av en mystisk man.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.