Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Thailands kung är död

Hundratals thailändare vakade utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok, där den svårt sjuke kung vårdades. Till slut kom beskedet från hovet att den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej gått ur tiden.

I dagarna utfärdade det thailändska hovet två ovanligt pessimistiska bulletiner där det förkunnade att kungens hälsotillstånd är "instabilt". 88-åringen drabbades av en infektion och andades under sina sista dagar via respirator.

Hundratals thailändare vakade utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok, där den svårt sjuke och i landet högt aktade kungen vårdades. Till slut kom beskedet att den thailändske kungen dött.

De senaste dagarna har det thailändska hovet utfärdat två ovanligt pessimistiska bulletiner där det förkunnats att kungens hälsotillstånd är "instabilt". 88-åringen hade drabbadats av en infektion och andades under sina sista dagar via respirator.

Osäkerheten kring den sjuke thailändske kungens tillstånd har gjort att landets parlament utan förklaring blixtinkallats till ett möte klockan 21 lokal tid på torsdagen. Juntaledaren Prayut Chan-O-Cha har ställt in en resa till Indien.

LÄS OCKSÅ: Bhumibol dyrkades som en halvgud

Har inte visat sig sedan januari

Kung Rama IX har inte visat sig sedan i januari, och låg på obestämd tid inlagd på Siriraj-sjukhuset i Bangkok. I vanliga fall uttalar sig hovet bara när han verkar vara på bättringsvägen.

88-åringen, även känd under sitt vanliga namn Bhumibol Adulyadej, har drabbats av en infektion och får hjälp med andningen av en respirator.

LÄS OCKSÅ: Thailand höjer säkerheten på flygplatser

"Skulle leva i 120 år"

Kronprins Maha Vajiralongkorn har enligt CNN setts ta sig till Siriraj, men det är oklart om han besökte kungen.

– För länge sedan sade kungen till oss att han skulle leva i 120 år, men det är väldigt svårt för honom nu. Vi hoppas fortfarande. Han är som en ängel för oss och jag tror att han kan ta sig igenom den här svåra tiden, sa Donnapha Kladbupha, en av många Bangkok-bor som vakat utanför sjukhuset, till CNN.

Rama IX är den monark som regerat längst i världen. Han blev kung i juni 1946, mer än fem år före Elizabeth blev brittisk drottning. I Thailand ses han som en enande kraft som står över de omfattande politiska rivaliteterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.