Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha. Arkivbild.
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha. Arkivbild. Bild: Sakchai Lalit/AP/TT

Thailand till val i maj – parlamentet upplöses

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha upplöser parlamentet och kallar till val i maj.

ANNONS
|

Valet blir det andra sedan Chan-O-Cha tog makten i en militärkupp 2014 och var sedan tidigare planerat att äga rum under första halvan av 2023.

Till en början ledde han en militärjunta och senare ett slags övergångsregering. Medan grundlag och lagar skrevs om för att ge Chan-O-Cha större makt valdes han till premiärminister. De som valde honom var en parlamentarisk församling som till största delen utgjordes av icke-valda militärer.

Förra året meddelade Prayut Chan-O-Cha att han kommer att ställa upp i valet för ett nybildat parti i stället för det regeringsledande Palang Pracharath-partiet.

En premiärminister får bara sitta på posten i åtta år. I somras avgjorde Thailands högsta domstol att hans tid på posten ska räknas från och med en grundlagsändring som genomfördes 2017 och inte från hans maktövertagande 2014. Vid seger får Chan-O-Cha enligt nuvarande regler därmed bara sitta kvar till 2025.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS