1/8

Terrorsvenskar döms till långa fängelsestraff

Göteborgaren Mirsad Bektasevic och en annan västsvensk man döms till 15 års fängelse för terroristbrott, rapporterar P4 Göteborg. Männen har suttit häktade under mer än ett år i efter att de greps med bland annat knivar och militärkläder i Grekland 2016.

2007 blev Mirsad Bektasevic rikskänd när han dömdes för terrorbrott i Bosnien. Straffet var 15 års fängelse, men Bektasevic blev flyttad till Sverige och frigavs villkorligt redan 2011. 2013 hamnade han i fängelse igen – den här gången för vapenbrott.

LÄS MER: GP avslöjar: Dömd terrorist jobbade för Telenor (2016)

Misstänks för IS-kopplingar

Mirsad Bektasevic har stått åtalad för terrorbrott och olaga vapeninnehav i Grekland. Tillsammans med en man i 20-årsåldern, som enligt grekisk media är jemenitisk medborgare, misstänktes han för att ha försökt ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten. Åtalspunkter som kan ge uppemot 20 års fängelse. När männen greps i januari 2016, hittades knivar, militärkläder och olika valutor i deras packning. Poliskällor har tidigare uppgett att de greps i samband med en rutinkontroll. Båda har under hela tiden de suttit häktade nekat till brott.

Idag kom domen mot Mirsad Bektasevic och den andre mannen. Båda döms till 15 års fängelse för medlemsskap i en terrororganisation och för innehav av krigsmaterial enligt Bektasevics advokat Athanasia Karagkiozaki, som bekräftar domstolens beslut för P4 Göteborg. 

Advokaten uppger för radiokanalen att domen kommer att överklagas. 

– Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik, säger Athanasia Karagkiozaki. 

Växte upp i Kungälv 

Bektasevic växte upp i Kungälv och redan under gymnasietiden började han dyka upp i utredningar.

– Han hade en tendens av att se sig som någon form av ledare. Han figurerade i ett antal utredningar där på skolan. Även om han inte var direkt inblandad, var han där. Ibland stod han till exempel i bakgrunden och lät andra slå och ibland ville han ge sken av att lösa konflikter som en slags medlare, berättade kammaråklagare Håkan Larsson för GP i samband med terrordomen 2007.

Bektasevic var så sent som i fjol skriven på samma adress i Länsmansgården som en känd svensk IS-predikant som numer tros vara bosatt i Syrien.

LÄS ÄVEN: Mirsad fick 15 års fängelse (2007)

Tidigare ostraffad

Mannen som Bektasevic greps ihop med i Grekland är däremot tidigare ostraffad, enligt P4 Göteborg. Enligt radiokanalen har den andre mannen under flera år bott i Göteborgsområdet. Båda männen har inför domen uppgett att de vill tillbaka till Sverige efter rättegången för att avtjäna sitt straff här i fall de skulle dömas till fängelse. 

– Det är ingen rättighet man har att få avtjäna sitt straff i Sverige. Men man har möjlighet att ansöka om det, har Patric Nilsson som är presskommunikatör på Utrikesdepartementet, tidigare berättat för P4 Göteborg. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.