Terrorn i Katalonien: Det här vet vi

Minst 13 personer har dödats sedan en skåpbil kört in i människor på det välbesökta turiststråket Las Ramblas i Barcelona. Över 130 människor skadade. Polisen hanterar det inträffades som ett terrordåd. En ytterligare attack har utförts i Cambrils, söder om Barcelona. Där har en person dött och fem personer skadats och fem terrorister dödats. Totalt har 14 personer dött i attackerna. Det här vet vi om händelserna:

ANNONS
|

Dådet i Barcelona

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades och över 130 skadades.

En explosion i ett hus i Alcanar 20 mil söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.

Dådet i Cambrils

Åtta timmar efter attacken i Barcelona verkar en bil, en Audi A3, ha använts för att köra på människor på strandpromenaden i Cambrils. Det är oklart exakt vad som har hänt. Minst sex människor skadades, varav två allvarligt. Bland de skadade finns en polis som skadades lindrigt.

ANNONS

Under fredagseftermiddagen bekräftade katalansk polis på Twitter att en kvinna avlidit av sina skador efter attacken i Cambrils.

Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona.

De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion.

Offren

De skadade i attackerna i Barcelona och Cambrils var från 34 länder, bland andra: Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet.

Inga svenskar finns bland de skadade och döda, enligt svenska UD.

Vilka ligger bakom?

Två personer greps under torsdagen efter attacken i Barcelona. De har spanskt respektive marockanskt medborgarskap. Den förstnämnde kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko.

Under fredagsmorgonen greps ytterligare en person i Ripoll, utanför Barcelona, uppgav katalansk polis på sin Twitter.

Senare under fredagen meddelade katalansk polis att en fjärde person gripits som ska vara kopplad till attckerna i Cambrils och Barcelona. Personen ska ha gripits i staden Ripoll norr om Barcelona, precis som den tredje personen som greps tidigare under dagen.

Föraren av skåpbilen i Barcelona har inte gripits, men enligt den spanska nyhetsbyrån EFE misstänker polisen att föraren är en av de gripnas yngre bror. Polisen söker nu efter mannen som ska vara i de övre tonåren.

ANNONS

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Barcelona, via sitt propagandaorgan Amaq.

Det är inte känt vilka de ihjälskjutna fem gärningsmännen i Cambrils var, men polisen utreder kopplingar till skåpbilsattacken i Barcelona.

Källor:TT-AFP-AP
ANNONS