Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En större polisinsats har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistiskt motiverad terrorattack planerades. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
En större polisinsats har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistiskt motiverad terrorattack planerades. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Terrormisstankar mot 20-tal gripna i Danmark

En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits.
Enligt Köpenhamnspolisen handlar det om misstankar "om förberedelse till terrorangrepp med ett militant, islamistiskt motiv".

Omkring 20 personer greps på onsdagen i sju av Danmarks tolv polisregioner. De misstänks på olika sätt vara inblandade i det planerade terrordådet.

– Vi har fått tag i alla dem vi letade efter. Det är alltså ingen på fri fot, säger polischefen Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens.

De gripna misstänks för att ha försökt skaffa sig sprängmedel och skjutvapen, enligt Bergen Skov. Han tillägger också att husrannsakningar gjorts på ett 20-tal adresser i olika delar av Danmark, på Jylland, Fyn och Själland.

Insatserna har efter en tids spaning genomförts i samarbete med danska säkerhetspolisen (PET).

Inte huka

Vid presskonferensen medverkade också PET:s operative chef, Flemming Drejer. Han säger att tillslagen inte påverkar terrorhotnivån i landet.

– Det ändrar inte terrorhotet mot Danmark, som fortsätter att vara allvarligt, säger Drejert men tillägger också att det är viktigt att inte huka under terrorhotet.

Justitieminister Nick Hekkerup är inne på samma spår. Han säger att hotet inte ska få förstöra danskarnas julkänsla.

– Vi måste leva exakt så som vi brukar göra. Och vi ska veta och trösta oss med att polisen och säkerhetspolisen vaktar över oss, säger Hekkerup.

Ännu är det oklart vad målet eller målen för angreppet skulle vara samt vilken eller vilka organisationer som ska stå bakom planerna.

Med förstärkningsvapen

Enligt tidningen Jyllands-Posten har polisen slagit till på olika delar av Själland, där Köpenhamn ligger, samt på Fyn där exempelvis staden Odense ligger.

Vittnen berättar att poliser som deltog bar förstärkningsvapen och skyddsvästar.

Tidningen Ekstra Bladet rapporterar att ett antal studentbostäder genomsökts i Ålborg på Jylland. Där ska minst två gripna ha förts bort av polisen.

Enligt tidningen Nordjyske finns en polisavspärrning också kring en bostadsfastighet i östra Ålborg.

En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Den 6 december i år dömdes tre män i Danmark till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för att ha försett terrorgruppen IS med bland annat drönare, kameror och annan utrustning. En av männen ska också utvisas.

Den 20 maj i år dömdes en syrisk medborgare till tolv års fängelse och utvisning. Han ansågs skyldig till att ha planerat ett terrordåd mot civila i Köpenhamn i november 2016 med hjälp av hemmagjorda bomber och knivar.

2017 dömdes en kvinna till sex års fängelse för terrorplaner mot två danska skolor. En högre instans skärpte sedan straffet till åtta års fängelse.

Köpenhamn drabbades av två terrorangrepp 2015 – mot kulturhuset Krudttønden och en synagoga. En man dödades och flera poliser skottskadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

Samma år dömdes en man till fyra års fängelse efter att bland annat ha propagerat för terror samt uppmanat till mord på flera namngivna personer. I januari i år utvisades han till Marocko.

Fyra personer, varav flera bosatta i Sverige, dömdes 2012 till tolv års fängelse vardera för planer på ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten.

2011 dömdes en 29-årig man för försök till mord och terrordåd sedan han beväpnat med yxa och kniv 2010 tagit sig in hemma hos tecknaren Kurt Westergaard, som gjorde karikatyrer på profeten Muhammed.

Källa: Ritzau