Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av ingångarna till Ataturkflygplatsen i Istanbul där terrordådet utfördes i tisdags.

Terrormisstänkt körde vapen i Skåne

En 35-årig man misstänks ligga bakom terrorattacken på flygplatsen i Istanbul. Mannen åkte fast då han transporterade automatvapen i Sverige.

Attacken mot flygplatsen, där tre självmordsbombare slog till, krävde 44 dödsoffer. Turkiet pekar ut terrorgruppen IS, Islamiska staten, som ansvariga och enligt internationella medier misstänks en 35-årig man med tjetjensk bakgrund vara hjärnan, rapporterar Expressen.

- Det är en rimlig tanke. Han har dykt upp på den amerikanska terrorlistan, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, till TT.

Gömda vapen

Enligt Ranstorp ska mannen ha varit ledande inom IS.

- Han har lett en av tre militära fraktioner med tjetjenska krigare som rest från Tjetjenien och andra centralasiatiska republiker.

Den enarmade 35-åringen, som enligt tidningen nu jagas över världen, åkte fast i Sverige 2008. Enligt domen från Ystad tingsrätt, som TT tagit del av, hittade tullen ett automatvapen med ljuddämpare, två pistoler och ammunition gömda i reservhjulet i en bil som 35-åringen och två andra män färdades i.

Under utredningen berättade mannen att han deltog i strider mot Ryssland i Tjetjenien 2003, och att han samma år fick politisk asyl i Österrike. I domen skriver rätten att mannen har en ledande ställning inom den tjetjenska motståndsrörelsens västeuropeiska gren.

"Var en fiskeresa"

Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, har bloggat om fallet.

- Det som stack ut var att flera av männen i bilen saknade armar men de sa att de var på väg på en fiskeresa, säger Per Gudmundson, till TT.

35-åringen dömdes, mot sitt nekande, till fängelse i ett år och fyra månader för grov smuggling. Dessutom dömdes han till tio års utvisning.

Bakgrunden till vapentransporten kom inte fram vid rättegången, men enligt 35-åringen var sällskapet på väg till Norge bland annat för att driva in en skuld och för att fiska.

Säpo är förtegna

Säpo har kännedom om uppgifterna att 35-åringen kan vara hjärnan bakom dådet mot flygplatsen, men vill inte kommentera eventuella kontakter med kollegor i Turkiet.

- Vi ger ytterst sällan information som kan drabba den operativa verksamheten, och vi går heller inte in på hur det internationella samarbetet kan se ut, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT.

TT: Var Säpo inkopplade då mannen greps i Sverige?

- Som jag sa går vi aldrig in på uppgifter som kan drabba den operativa verksamheten.