Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

28-årige Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Nya Zeeland, framträdde i domstol på lördagsförmiddagen lokal tid.

Terrormanifest mejlades till premiärministern

Mannen som misstänks för terrordådet i Nya Zeeland har häktats och kartläggningen av honom är i full gång. Turkiet och flera europeiska länder tittar närmare på vad 28-åringen gjort under sina resor.

Den australiske medborgaren Brenton Tarrant misstänks för fredagens attentat mot två moskéer i Christchurch där 49 människor dödades. Enligt olika medier har 28-årige Tarrant varit i Nya Zeeland under relativt kort tid. Australiens premiärminister Scott Morrison kallar honom för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Brenton Tarrant har häktats i en förhandling som av säkerhetsskäl hölls bakom stängda dörrar. Han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdande den 5 april.

Publicerade dokument

Samtidigt pågår kartläggningen av Tarrant, som varken har något känt brottsligt förflutet eller har stått på någon övervakningslista för potentiella terrorister.

Strax före attacken publicerades ett manifestliknande dokument på internet. Det mejlades även till den nyzeeländska premiärministern Jacinda Arderns kontor och runt 70 andra mottagare mindre än tio minuter före attacken, skriver New Zealand Herald.

Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat, men mycket tyder på det. Skribenten nämner den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017 och uttrycker bland annat stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015. Hen säger sig också ha haft kontakt med den högerextreme norske massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

Enligt dokumentet ska Tarrant ha planerat dådet i två år, och valt ut de specifika platserna för tre månader sedan.

Tarrant ser sig enligt texten inte främst som en australiensare, utan som en europé, och beskriver Australien som en europeisk koloni.

Turkisk utredning

28-åringen ägde flera halvautomatiska vapen och hade sedan 2017 godkända licenser, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och tillägger att landets vapenlagar ska ändras. Enligt nyhetssajten Stuff övade Tarrant skytte vid en klubb fem mil söder om staden Dunedin, där han verkar ha haft sin bas.

- Under de få gånger jag träffade på honom här var det aldrig några indikationer på att han skulle göra något sådant här. Han verkade vara en ganska normal kille, säger en talesperson för skytteklubben.

I sin text skriver Tarrant att han besökt Frankrike, Portugal och Spanien. Enligt australiska medier har han arbetat som personlig tränare i staden Grafton norr om Sydney.

- Jag tror att något hände med honom under åren som han tillbringade utomlands, säger Tracey Gray, 28-åringens tidigare chef vid ett gym i Grafton till australiska ABC.

En myndighetskälla i Ankara säger till nyhetsbyrån AFP att en man som tros vara den misstänkte flera gånger har "besökt Turkiet och stannat under en lång period i landet".

- Vi tror att den misstänkte kan ha varit i andra länder i Europa, Asien och Afrika. Vi utreder den misstänktes rörelser och kontakter i länderna, säger källan som vill vara anonym enligt AFP.

Turkiet nämns flera gånger i manifestet, med formuleringar om att riva minareterna vid den gamla kyrkan Hagia Sofia i Istanbul, som nu är museum men som var moské under det Ottomanska riket.

"Andra syften"

Bulgarien undersöker en resa som Tarrant antas ha gjort till landet i november i fjol. Enligt Bulgariens riksåklagare Sotir Tsatsarov tros 28-åringen ha varit en vecka i landet och besökt historiska platser.

Tsatsarov säger att en utredning ska visa om 28-åringen även hade andra syften med sin resa.

Det finns också uppgifter om att Tarrant rest med buss genom Serbien, Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina i december 2016.

I området har många strider mellan kristna och muslimska styrkor rasat genom historien. I sociala medier har Tarrant lagt ut bilder på sina halvautomatiska vapen täckta med namn på historiska personer, varav flera varit delaktiga i strider mot muslimer.