Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Terrorister planerade kidnappningar

Jihadisterna som låg bakom terrorattackerna i Paris och Bryssel hade planer på att kidnappa välkända personer i ett försök att göra fångutbyten och få terrorister som sitter fängslade i Belgien fria.

Uppgifterna har kommit fram efter att utredare upptäck ett inspelat samtal i en bärbar dator som hittades i en soptunna i Bryssel i stadsdelen Schaerbeek

Samtalet var mellan de tre självmordsbombarna Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui och Khalid El Bakraoui samt en IS-jihadist i Syrien. Det rapporterar de belgiska public service-företagen RTBF och VRT.

De två förstnämnda terroristerna sprängde sig själva på den internationella flygplatsen Zaventem i Bryssel den 22 mars 2016. Sistnämnda utförde den blodiga attacken mot Maelbeek tunnelbanestation en dryg timme senare samma dag.

LÄS MER: Dramatiska bilder från ögonvittnen i Bryssel

LÄS MER: "Terrorn är till för att skrämma skiten ur oss"

 

Planerade kidnappa "en eller två" kända personer

De tre männen, som hade gömt sig i Bryssel, planerade flera terrordåd inklusive kidnappning av "en eller två" kända personer för att kräva att "bröder och systrar som sitter fängslade i Belgien ska befrias", däribland Mehdi Nemmouche, som dödade fyra personer i en attack mot det judiska museet i Bryssel i maj 2014.

"Det kommer att bli en stor seger", hörs Laachraoui säga på inspelningen.

Belgiska åklagare har avböjt att kommentera uppgifterna.

LÄS MER: Oro hos svenska muslimer efter dåden

 

Samma islamistkrets som utförde massmorden i Paris

Terroristerna genomförde aldrig några kidnappningar som planerat, men dödade 32 personer och skadade hundratals fler i sina attacker på flygplatsen och tunnelbanestationen i mars 2016.

I Parisdåden i november 2015 dödades 130 personer i koordinerade attacker.

Terrorattackerna utfördes av gärningsmän från en och samma islamistkrets i Belgien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.