Terrorister planerade kidnappningar

Jihadisterna som låg bakom terrorattackerna i Paris och Bryssel hade planer på att kidnappa välkända personer i ett försök att göra fångutbyten och få terrorister som sitter fängslade i Belgien fria.

ANNONS
|

Uppgifterna har kommit fram efter att utredare upptäck ett inspelat samtal i en bärbar dator som hittades i en soptunna i Bryssel i stadsdelen Schaerbeek

Samtalet var mellan de tre självmordsbombarna IbrahimEl Bakraoui, Najim Laachraoui ochKhalid El Bakraoui samt en IS-jihadist i Syrien. Det rapporterar de belgiska public service-företagen RTBF och VRT.

De två förstnämnda terroristerna sprängde sig själva på den internationella flygplatsen Zaventem i Bryssel den 22 mars 2016. Sistnämnda utförde den blodiga attacken mot Maelbeek tunnelbanestation en dryg timme senare samma dag.

Planerade kidnappa "en eller två" kända personer

De tre männen, som hade gömt sig i Bryssel, planerade flera terrordåd inklusive kidnappning av "en eller två" kända personer för att kräva att "bröder och systrar som sitter fängslade i Belgien ska befrias", däribland Mehdi Nemmouche, som dödade fyra personer i en attack mot det judiska museet i Bryssel i maj 2014.

ANNONS

"Det kommer att bli en stor seger", hörs Laachraoui säga på inspelningen.

Belgiska åklagare har avböjt att kommentera uppgifterna.

Samma islamistkrets som utförde massmorden i Paris

Terroristerna genomförde aldrig några kidnappningar som planerat, men dödade 32 personer och skadade hundratals fler i sina attacker på flygplatsen och tunnelbanestationen i mars 2016.

I Parisdåden i november 2015 dödades 130 personer i koordinerade attacker.

Terrorattackerna utfördes av gärningsmän från en och samma islamistkrets i Belgien.

Fakta: Terrordåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

32 människor dödades – bland dem två svenskar – och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen IS har tagit på sig, och som utfördes av självmordsbombare.

ANNONS