Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Terroristen stoppades - med över 30 skott genom rutan

På torsdagen utsattes Frankrike för den tredje terrorattacken på kort tid. En 31-årig fransk-tunisier körde rakt in i en folkmassa i Nice. Sedan började han skjuta mot människor runtomkring innan han själv blev ihjälskjuten - med över 30 skott. Nu är fyra personer gripna.

 

Efter den brutala attacken i Nice är dödssiffran 84 - varav 10 barn.

202 är skadade, 52 av dem så allvarligt att de svävar mellan liv och död.

Under lördagsförmiddagen greps fyra personer, med nära kopplingar till den man som sköt och mejade ihjäl personer på Frankrikes nationaldag.

Slog till mitt i folkfesten

På torsdagen firade Frankrike sin nationaldag. I Nice pågick firandet för fullt med tusentals människor som rörde sig runtom i staden. Runt klockan 22.30 på kvällen fick firandet ett abrupt slut. En man, som nu identifierats som en 31-årig fransk-tunisier, körde rakt in i en folkmassa på strandpromenaden Promenade des Anglais.
Med sin vita lastbil ska mannen ha plöjt ner människor som kom i hans väg under den ungefär två kilometer långa sträcka han körde. Under attacken ska 31-åringen också ha gått ut ur lastbilen, enligt vittnesuppgifter från platsen. Han började då skjuta mot människor som sprang från platsen i panik.

På platsen utbröt panik enligt flera vittnen som GP har pratat med på plats i Nice.
– Folk skrek. Ingen vet varför vi springer, vi bara springer. Det var mer eller mindre panikartat, säger Björn Svensson.
Människor som flydde från platsen möttes med bilden av människor som låg döda och skadade på marken.
Många tog skydd i källare, inne på restauranger, i hotell och trappuppgångar.

MC-förare försökte stoppa lastbilen

The Guardian publicerade på fredagen en video (se nedan) där man ser hur en MC-förare försöker köra ikapp lastbilen med terroristen – som just mejat ner dussintals människor på strandpromenaden. Enligt vittnen på platsen försökte motorcyklisten stoppa terroristens framfart, berättar The Guardian.

Men motorcyklisten misslyckas få stopp på den vita lastbilen och hamnar i stället under den. Richard Gutjahr, som filmade den dramatiska händelsen berättar för AFP:

– Lastbilen jagades av en motorcyklist som försökte ta sig in i lastbilens förarhytt, han lyckades till och med öppna dörren men ramlade och hamnade under lastbilens hjul.

Under fredagseftermiddagen gjorde polisen en husrannsakan i gärningsmannens bostad. GP:s utsända rapporterade live från platsen. En bit bort från bostaden ska en lastbil full av sprängmedel ha hittats, rapporterar Nice-Matin.

En video som cirkulerar på nätet visar hur flera poliser går mot lastbilen och börjar skjuta mot förarhytten, där gärningsmannen ska befinna sig. I videon hör man hur polisen skjuter ett tiotal gånger.

Lastbilen träffad av mer än 30 skott

Ett vittne har också berättat hur polis besköt lastbilen:
– Då ser jag fyra–fem poliser som hukar sig och skjuter mot någonting. Nästa gång vi tittar ut så står en vit lastbil där. Och poliserna står fortfarande och siktar mot den, säger hon till Expressen.

Sky News publicerade på fredagen en video som visar hur polis skjuter mot den vita lastbilen och gärningsmannen som ska befinna sig i förarhytten. I videon hör man hur polis skjuter minst ett tiotal gånger mot lastbilen. På bilder av gärningsmannens lastbil efter händelsen ser man att den träffats av över 30 skott.

Polis: 31-årig fransk-tunisier är gärningsman

På fredagsförmiddagen gick man ut med att mannen identifierats som en 31-årig fransk-tunisier. Han ska vara känd av polisen sedan tidigare, men inte för något som kan kopplas till terrorism. Nu jobbar polisen med att ta reda på så mycket som möjligt om mannen. Han identifierades genom fingeravtryck som hittades inne i lastbilen. Inne i hans lastbil hittades också en falsk granat och flera attrapper av automatvapen.

Dagen efter attacken. Bilder från GP:s utsända på plats i Nice. Foto: Mathias Olsson

Presidenten i krismöte

Franske presidenten François Hollande har kallat till ett krismöte. Han har också utlyst tre dagars landssorg.
Franska myndigheter gick tidigt ut med att de betraktade händelsen som en attack. Anti-terrorutredare är de som nu leder fallet.
Direkt efter attacken uttryckte flera världsledare sin sorg och sitt stöd för det franska folket.
"Å amerikanska folkets vägnar fördömer jag i de starkaste ordalag vad som verkar vara en fruktansvärd attack i Nice, Frankrike, som dödade och skadade dussintals oskyldiga civila", sa bland annat den amerikanske presidenten Barack Obama, enligt AFP.
Sveriges statsminister Stefan Löfven har kommenterat terrorattacken:
- Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående, säger han enligt TT.
GP har som sagt pratat med flera vittnen på plats. En av dem beskriver läget dagen efter som lugnt.
– Avvaktan, vad sker härnäst? Så tycker jag att det känns. Kommer de hitta fler? Vad handlar det om? Kommer det att smälla igen? , berättar Caroline Nyberg om frågorna som snurrar i huvudet.

Tredje dådet på kort tid

Detta är det tredje terrordådet på kort tid som drabbat Frankrike. I januari 2015 sköts tolv medarbetare på satirtidningen Charlie Hebdo ihjäl på redaktionen i Paris. Och den 13 november dödades 130 människor i en serie attentat på olika platser i Paris.
Caroline Nyberg berättar att det märkts att fransmännen varit med förut.
– De hade döden i ögonen för de har varit med om det här förr, säger hon om de hon mött.

"Kaosartad stämning"

Dagen efter attacken rapporterar Mathias Olsson om en laddad stämning i centrala Nice.
– Folk är väldigt uppgivna. Många som jag pratat med står bara och gråter. Det är många turister på plats, men jag talade även med en chockad kvinna som bor i Nice som på något sätt tog på sig skulden, att det är hemskt för oss turister att vara här och behöva uppleva det här. 

Polis har spärrat av hela strandpromenaden Promenade des Anglais och enligt Mathias Olsson verkar hotellen närmast platsen vara evakuerade.
– Det ser ut som att de är utrymda och när jag tittar upp mot balkonger på hotellen ser jag inga människor. Det råder en kaosartad stämning här nere vid strandpromenaden och många irrar runt. Många reportrar är på plats och de som blir intervjuade står bara och gråter.

Vad ser du mer på plats?
– Kustbevakningen och militär är ute till havs och patrullerar, tutar och stoppar stora båtar som ligger utanför Nice och vill ta sig in till hamnen. Alla är nyfikna och vill veta vad som hänt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.