Terrorist som inte syns på radar

ANNONS
|

Den brittiska säkerhetstjänsten MI5 har gott rykte bland systerorganisationer i världen.

"I över ett århundrade har vi arbetat för att skydda vårt folk från fara vare sig den kommer från terrorism eller skadande spionage av fientliga stater ", står det på dess hemsida.

Ändå kunde MI5, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter inte avvärja angreppet i onsdags innan planerna sattes i verket. Detta trots att namnet var känt och det borde ha funnits signaler som varnade.

Polisen var förtegen om attentatsmannen på torsdagen. Men att hans identitet var känd bekräftades av den brittiska premiärministern Theresa May.

Mannen föddes i Storbritannien och hade utretts tidigare i relation till våldsbejakande extremism, men bara som en "perifer figur", sade hon. Det fanns ingen aktuell brottsmisstanke mot honom.

ANNONS

I onsdags antas han ha agerat ensam och det finns ingen anledning att befara ytterligare omedelbara attacker mot allmänheten, enligt Theresa May.

Polisens tror haninspirerades av islamistisk ideologi

Polisens arbetshypotes är att gärningsmannen inspirerades av islamistisk ideologi. Det är också i det sammanhanget som husrannsakningar gjordes på olika platser i London och Birmingham och att flera personer greps.

Islamiska staten tar på sig den högst tvivelaktiga äran för attacken, vilket sker ofta vid liknande händelser. Amaq, ett propagandaorgan för IS, skriver i en tweet citerad av Sky News:

"En soldat för Islamiska staten utförde en operation som ett svar på uppmaningar att angripa människor från koalitionsstaterna."

Dessa stater – till vilka Sverige hör – kämpar mot IS i Syrien och Irak. Svenska elitsoldater utbildar kurdiska peshmergaförband i Erbil. I närheten pågår militäroffensiven mot IS i staden Mosuls västra delar.

Det gör även Sverige till en potentiell måltavla för terroraktioner.

Formuleringen på Twitter antyder att attacken i London inspirerats av islamisterna, men utan aktiv medverkan.

Säkerhetspolisen konstaterar i sin nya årsrapport att IS söker nya vägar till angrepp när pressen ökar i Syrien och Irak. Ett stort antal utländska våldsbejakande islamister, bland annat från Sverige, fortsätter slåss för IS eller återvänder hem.

"Vissa anhängare kommer troligen vilja ta ut hämnd för upplevda oförrätter, antingen i västländer eller mot västerländska intressen i övriga världen", skriver Säpo.

ANNONS

Ensamagerande växandeproblem

Ett särskilt problem är att antalet fall av terrorattentat och våldshandlingar som genomförs av ensamagerande med ideologiska motiv har ökat i västvärlden det senaste året.

Bedömningen är att vid ett eventuellt attentat mot Sverige skulle gärningspersonen troligen vara en ensamagerande. Liksom Taimour Abdulwahab i Stockholm i december 2010. Han sprängde sig själv till döds, men hade av allt att döma andra planer.

Den här typen av terrorister, som ofta går under radarn, är en stor utmaning för säkerhetstjänsterna.

"Motiven varierar och det är svårt att hitta en profil eller specifika egenskaper som är utmärkande för just ensamagerande", skriver Säpo.

Studier visar att det också är vanligt att dessa personer inte mår bra psykiskt och har levt under stress. En kombination av personliga motiv, psykisk ohälsa och influenser utifrån får dem att ta steget ur anonymiteten.

Propaganda som våldsbejakande extremister sprider på internet fyller i många fall en funktion i radikalisering av ensamagerande, enligt Säpo.

De lämnar få eller inga spår

Eftersom de har få eller inga sociala kontakter med andra personer lämnar de få eller inga spår. Vad som kan avslöja dem är inlägg på sociala medier eller i samtal med närstående.

När jag intervjuade Manuel Navarrete, chef för Europols center för kontraterrorism i nederländska Haag, berättade han att tillbakapressade terroristgrupper i Mellanöstern försöker att öka sitt inflytande i väst genom aggressiva budskap.

ANNONS

– Vi ser mycket allvarligt på det och använder alla våra resurser för att förutse om något kan hända.

Religiös inspiration är inte längre den viktigaste faktorn för att rekrytera terrorister, sade han:

– Nu använder de exempelvis brist på integration för att locka nya rekryter.

Onda föredömen kan också väcka idéer. Exempel: att förvandla bilar till massförstörelsevapen. Det hände i Nice och Berlin förra året, i London i onsdags och kunde möjligen ha hänt i belgiska Antwerpen på torsdagen.

Där greps en man som uppges ha försökt köra in i en folkmassa med en franskskyltad bil. I fordonet fanns gevär och knivar. Föraren bar kamouflagekläder.

ANNONS