”Terrorhandling” mot kärnanläggning i Iran

En kärnanläggning i Iran har enligt myndigheterna utsatts för en terrorhandling. Medier antyder att det var en israelisk cyberattack. Det sammanfaller med ett besök i landet av USA:s försvarsminister.

ANNONS
|

Irans kärnenergichef Ali Akbar Salehi påstår att det var en terrorhandling enligt landets statliga television. Tidigare hade en talesperson för det iranska kärnenergiorganet hävdat att "en olycka ägt rum i en del av anrikningsanläggningens elektriska krets".

Ingen ska ha kommit till skada och ingen radioaktivitet läckt ut från den underjordiska anrikningsanläggningen Natanz, enligt tillgängliga uppgifter.

LÄS MER:Iran: Terrordåd på atomanläggning

Akbar Salehi säger att världssamfundet och FN:s atomenergiorgan IAEA nu måste förhålla sig till vad han kallar "kärnenergiterrorism", skriver TT. Iran förbehåller sig rätten att agera gentemot gärningsmännen, varnar han.

Israeliska medier antyder att anläggningen drabbades av en blackout som ett resultat av en cyberattack. Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad uppges vara inblandad.

ANNONS

Förra året utbröt en brand i Natanz. De iranska myndigheterna hävdade att det var resultatet av cybersabotage.

Beskedet om det påstådda angreppet på söndagen kom dagen efter att Iran i strid med den internationella kärnenergiavtalet startat urancentrifuger i Natanz. Ceremonin leddes av president Hassan Rouhani.

Mycket känsligt skede

Detta sker i ett mycket känsligt skede av förhandlingar i Wien om en förlängning av avtalet med representanter för Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Iran. USA drogs sig ur överenskommelsen under president Donald Trump, som istället satte ”maximalt tryck” på regimen i Teheran med hårda ekonomiska sanktioner.

Den nya administrationen under Joe Biden är emellertid beredd att ansluta sig på nytt och deltar i indirekta samtal. Villkoret är att Iran lever upp till sina löften i syfte att förhindra att landet får förmåga att framställa kärnvapen. Iran har krävt att alla ekonomiska sanktioner hävs först.

Israel motsätter sig bestämt kärnenergiavtalet med Iran. Landet betraktas som ett nationellt säkerhetshot. För den israeliska regeringen är iranska kärnvapen en röd linje som aldrig får överträdas.

Samtidigt ger Teheran omfattande militärt stöd till shiamuslimsk milis i grannländerna Syrien och Libanon, och även i Gaza. Attacker mot Israel har på senare tid framför allt skett från baser i Syrien vilket lett till upprepade israeliska motangrepp från luften.

ANNONS

Misstänks för attentat mot ledande kärnfysiker

Israel brukar inte bekräfta säkerhetsoperationer i utlandet, även om det har förekommit. Ett exempel förra året anses vara det dödliga fjärrutlösta attentatet mot den ledande iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh.

På söndagen antydde chefen för Israels försvarsstyrkor Aviv Kohavi, enligt The Times of Israel, inblandning i flera attacker. Även andra källor styrkte misstankarna.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin välkomnades med en ceremoni när han anlände till Tel Aviv.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin välkomnades med en ceremoni när han anlände till Tel Aviv. Bild: Robert Burns

På söndagen kom USA:s försvarsminister Lloyd Austin till Israel. Han förklarade efter ett möte med sin israeliske kollega Benny Gantz att USA ser ländernas säkerhetspolitiska samarbete som avgörande för regional stabilitet.

– Under vårt möte försäkrade jag försvarsminister Gantz om att vårt engagemang för Israel är bestående och benhårt, sa Austin på en presskonferens.

LÄS MER:USA:s försvarsminister besöker Israel

Amerikanen nämnde inte Iran, och den israeliske försvarsministern var försiktig:

– Vi kommer att arbeta nära våra amerikanska allierade för att säkerställa att ett eventuellt nytt avtal med Iran skyddar USA:s och världens avgörande intressen, förhindrar en farlig kapprustning i vår region och skyddar Israel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS