Terrorgrupp planerade dåd i Venedig

Tre män från Kosovo och en oidentifierad minderårig har gripits i Venedig. Kvartetten är misstänkt för att ha planerat att spränga den berömda Rialtobron i staden, uppger italiensk polis.

ANNONS
|

De misstänkta greps under en razzia som utfördes under natten mot torsdag. Då ansåg man sig ha slagit fast att de "radikaliserats religiöst", enligt polisen.

– Med tanke påalla otrogna som finns i Venedig så kommer du direkt till himlen om du sätter en bomb under Rialtobron, ska en av de påstådda jihadisterna ha sagt i ett avlyssnat samtal, sa Adelchi d'Ippolito, åklagare i Venedig som ansvarar för fallet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Åklagaren menar att det var ett av de mest alarmerande uttalandena som polisen hörde under tiden som den misstänkte gruppen övervakades. Insatsen ska ha pågått sedan förraåret.

ANNONS

12 razzior på en natt

Tillslag genomfördes vid totalt 12 platser i hjärtat av stadensom är en magnet för miljontals besökare från hela världen. Åklagaren berättade att de misstänkta tycktes ha studerat hur man bygger sprängsatser men de ska inte ha haft de nödvändiga komponenterna för att göra en bomb.

–Det pratades en hel del om ovillkorligt stöd till den Islamiska staten. Det var inte bara teori och dogma utan de börjadegåvidare till att planera projekt, sa åklagared'Ippolito.

Inrikesministermn i Italienberömde polisen.

– Det är en viktig framgång i vårt förebyggande arbete motterrorism, sa inrikesministern, Marco Minniti under torsdagen.

Ville kriga i Syrien

Rialtobron är den äldsta av de fyra broar som korsarVenedigs största kanal Canal Grande. Bron byggdes till en början i slutet av 1100-talet.

Den nuvarande bron, en välvd stenkonstruktion byggdes i slutet av 1500-talet, är ett av de mest kända landmärkena i staden på vattnet. Bron är allt somoftast packad med turister.

Under tre århundraden var dendet enda sättet att korsa Canal Grande till fots.

Genom avlyssningarna ska polisen även ha hört hurde misstänkta firade attacken utanför parlamentet i London förra veckan. De ska även hadiskuteratatt ansluta sig till islamistiska krigare i Syrien.

ANNONS