Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/35

Terrordåd i Barcelona och Cambrils

15 personer har bekräftats döda och över 100 personer är skadade efter attackerna Spanien. Men polisen tror att terroristerna egentligen förberedde ett större attentat. I terrorcellen som låg bakom attackerna ska tolv män ska ha ingått var av sju nu är döda och fyra är gripna. Nu jagar polisen efter den sista mannen, en 22-åring som misstänkts ska ha kört skåpbilen i Barcelona.

Texten börjar under videoklippet.

 

Strax efter klockan 17 på torsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i folkmassorna på promenadgatan La Rambla, nära Plaça Catalunya i centrala Barcelona. 14 personer har bekräftats döda och minst 100 har skadats i torsdagens terrordåd. Polisen meddelar att 8 av de 14 döda är identifierade: fyra spanjorer, en italienare, en amerikan och två portugiser. Under lördagen uppgav spanska medier att människor från 35 olika länder blivit skadade i attacken. 

Vid klockan 01 natten till fredagen larmades det om ytterligare en attack, nu i staden Cambrils som ligger söder om Barcelona. Fem män iklädda falska bombbälten körde i en personbil och gick sedan till attack mot människor med yxa och knivar. Sex personer skadades, var av en så allvarligt att hon senare dog av skadorna. Det innebär att totalt 15 personer har dött efter torsdagens attacker i Barcelona och Cambrils och totalt ska minst 130 personer vara skadade. Under lördagen uppgavs det att 54 personer var kvar på sjukhus och 12 av dessa betecknades som allvarligt skadade.

Gärningsmännen som fanns i personbilen sköts till döds av polisen och samtliga av dem är identifierade.

 

Förberedde en "bombmassaker"

Redan under onsdagskvällen vid 23-tiden skedde en explosion i ett hus utanför Alcanar, en stad som ligger söder om Barcelona. Här uppges två personer ha dött och sex skadats. Polisen har bekräftat att en av männen i explosionen har kopplingar till en av gärningsmännen i Cambrils. Totalt kan polisen koppla tre av gärningsmännen i Barcelona och Cambrils till varandra. 

Hyreshuset uppges vara terrorcellens högkvarter och ligger i ett litet samhälle utanför staden Alcanar. I samhället bor omkring 50 personer och det beskrivs av spansk media som "de perfekta stället" att hålla till på för en terrororganisation. 

Polisen tror att männen i terrorcellen förberedde ett större attentat, en "bombmassaker" enligt El País. De ska ha förberett ett sprängmedel som kallas för "satans mamma" och skall enligt uppgifter ha planerat att döda ett 100-tal personer genom att fylla ämnet i de fordon som ska ha hyrts av gruppen. Tre bilar har hyrts av gruppen, en användes vid dådet i Barcelona och en i dådet i Cambrils. Den tredje bilen har hittats övergiven i närheten av staden Vic norr om Barcelona.

– De planerade en eller flera attacker i Barcelona, men en explosion i Alcanar satte stopp för det, eftersom de inte längre hade det material de behövde för att genomföra attacker i ännu större skala, sade den katalanska polischefen Josep Lluis Trapero till lokal tv sent på fredagen uppger TT.

Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn sade till en lokal radiostation tidigare på fredagsmorgonen att det var möjligt att angriparna haft för avsikt att använda gasbehållare vid dådet i Barcelona.

– Det viktigaste nu är att ta reda på identiteten på dessa människor, att bevisa relationerna mellan de olika inblandade, de som stal skåpbilen och de som har lyckats undkomma, säger Forn enligt Reuters.

 

En terrorcell på 12 personer

Enligt en lista som polisen arbetar efter, ska det totalt ha ingått tolv personer i terrorcellen som tros ligga bakom attentaten skriver La Vanguardia. De två som dödades i samband med explosionen i Alcanar i onsdags, de fem män som dödades i Cambrils, de fyra personer som är gripna samt en 22-årig man som nu jagas av polisen. 

Islamiska staten, IS, har via sitt propagandaorgan Amaq att de ligger bakom både attacken i Barcelona samt attentatet i Cambrils enligt AFP, men det är ännu oklart vad gärningsmännen har för kopplingar till IS.

 

En 22-åring jagas och fler är gripna

Enligt TT jagar polisen en 22-årig man som misstänkts ha kört skåpbilen i Barcelona. Polisen misstänkte först att en av de män som sköts ihjäl i Cambrils körde bilen.

– Det är fortfarande möjligt (att det är han), men till skillnad från för fyra timmar sedan, så är det mindre troligt, sa Trapero enligt TT.

Två personer greps under torsdagskvällen, en tredje som greps under fredagsförmiddagen i Ripoll i Spanien. Samt en fjärde misstänkt gärningsman greps även han i staden Ripoll norr om Barcelonaunder fredagen.

 

Ingen ytterligare förhöjd säkerhet

Trots att 22-åringen fortfarande är på fri fot uppger inrikesminister Juan Ignacio Zoido till flera spanska medier att säkerhetsnivån i riket ska behållas på den näst högsta nivån. Spanien kommer däremot att utöka bevakningen av turistmål efter attentaten i Katalonien, meddelar regeringen.

 

Polisen spränger vid terrorcellens högkvarter

När huset, där terrorcellen misstänkts haft sitt huvudsäte, undersöktes under torsdagen exploderade det igen. Nio personer uppges ha skadats var av sex poliser, två brandmän och en grävskopeförare. Efter det utvidgades sedan avspärrningarna kring husresterna så att inte fler personer skulle riskera att skadas ifall ytterligare föremål skulle explodera.

Under lördagsmorgonen skrev polisen på Twitter att de under dagen skulle genomföra kontrollerade sprängningar i Alcanar och att man inte skulle oroa sig om man hörde detonationer.

I nuläget har polisen inte specificerat närmre vad man sprängt, men troligtvis rör det sig om ytterligare fynd bland husresterna som bedöms som farliga.

Polisen uppmanar också allmänheten via Twitter att inte sprida rykten på nätet utan att man istället ska lyssna på officiella uppgifter.

 

Inga svenskar drabbade

Utrikesdepartementet (UD) har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.
– Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.