Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Terrorattack - långtradare körde in i folkmassa

Följ GP:s liverapportering från Berlin där minst 12 människor har dödats och 48 har skadades när en lastbil rammade en folkmassa vid en julmarknad. I lastbilen hittades en död person och en misstänkt gärningsman greps i en park två kilometer bort. 23-åringen som greps för dådet är nu släppt, enligt tyska medier. Polisen arbetar nu utifrån tesen att en beväpnad gärningsman går fri.

SE GP:s DIREKTSÄNDNING FRÅN ATTENTATSPLATSEN

Texten fortsättet under klippet

Det var vid halv nio-tiden på måndagskvällen som en lastbil körde in i en populär julmarknad i Berlin i stadsdelen Charlottenburg. Under morgonen meddelade polisen att utredarna utgår ifrån att det rör sig om ett avsiktligt dåd. 

LÄS MER: Hanna var på plats: Jag är inte förvånad alls

Minst 12 personer har dött och 48 personer uppges ha skadats, varav 18 personer vårdas för livshotande skador.

 

Misstänkt kunde gripas

Två personer ska ha färdats i långtradaren. Enligt tyska medier greps en misstänkt gärningsman två kilometer från platsen. Ett vittne ska ha sett den misstänkte gärningsmannen lämna lastbilen och fly. Personen uppges enligt flera källor ha följt efter mannen på säkert avstånd och haft polisen i luren – vilket till slut ledde polisen till parken Tiergarten där mannen gömde sig där de kunde gripa honom.

Under tisdagseftermiddagen uppgav dock åklagarmyndigheten att det inte är säkert att den gripne är gärningsmannen och att det inte var klarlagt om han var den som körde långtradaren. Tagesspiegel uppgav att den gripne mannen inte var beväpnad när han greps och att han inte gjorde motstånd. Han ska ha varit fåordig i förhör men nekat till anklagelserna.

Chefsåklagare Peter Frank sa vid en presskonferens på tisdagen att det under kvällen skulle stå klart huruvida den man som gripits misstänkt för dåden skulle kunna kopplas till gärningen. Peter Frank uppgav vidare att myndigheterna arbetar efter teorin att dådet är ett islamistiskt terrordåd, men att ingen terrorgrupp tagit på sig dådet officiellt. 

 

Tidigare gripen släpptes fri

Vid 19-tiden på tisdagen släpptes den misstänkte gärningsmannen fri. Detta efter att ha analyserat DNA-prov från lastbilen för att kunna knyta, eller fria den misstänkte för dådet.

Polisen arbetar nu utifrån tesen att den verkliga gärningsmannen fortfarande är på fri fot och betraktas som beväpnad och farlig.

– Gärningsmannen är beväpnad och på fri fot och kan fortfarande orsaka stor skada, säger en poliskälla till Die Welt.

 

Polisen söker efter en 20-årig man

Under onsdagsförmiddagen uppger polisen att de ska ha hittat en identitetshandling på attentatsplatsen. Nu letar polisen efter en specifik person misstänkt i samband med attacken i Berlin. Det ska röra sig om en man i 20-årsåldern, rapporterar RBB Online.

LÄS MER: Göteborgs polischef: Hör av er om ni ser något 

DNA-spår är säkrat efter den misstänkte gärningsmannen. Den personen ska ha lämnat blodspår efter sig och polisen utgår från att gärningsmannen skadades vid attentat.

Eftersom polisen misstänker att gärningsmannen själv skadats i attacken, har man de senaste timmarna sökt igenom alla sjukhus i Berlin och Brandenburg. 

 

"Inte min chaufför"

Den andra personen som befann sig i lastbilen, en polsk medborgare, hittades död i lastbilen och uppges ha skjutits och knivhuggits på passagerarsidan. 

LÄS OCKSÅ: Lukasz hittades död i förarhytten

Den döda mannen är den polske lastbilschauffören Lukasz Urban. Lukasz var på väg från Italien till Berlin med sin last när långtradaren under oklara omständigheter blev kapad. Lukasz Urban ska sedan under händelseförloppet ha blivit knivhuggen och skjuten till döds av kaparen.

 

Var på plats

– Jag hörde ett högt ljud och gick sedan vidare på julmarknaden och möttes av kaos... Det fanns många skadade människor, sa Jan Hollitzer, vice chefredaktör för Berliner Morgenpost till CNN.

Händelsen inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka, i de västra delarna av den tyska huvudstaden. Julmarknaden ligger på Breitscheidplatz i Berlin-Charlottenburg. 

– Det är mötesplatsen för alla våra guidade turer. Jag blev så klart orolig när jag hörde om händelsen men som tur var mår alla mina guider bra. Vi hade inga turer så sent, berättar Adi Halfon, chef för en turistbyrå i Berlin för GP. 

Många uttryckte bestörtning över det inträffade. 

– Det är fruktansvärt. En chock, säger Berlins borgmästare Michael Müller i intervjuer på attentatsplatsen enligt en livesändning i Berliner Morgenpost.

LÄS MER: Så sörjer Berlin offren i attacken

Gatan där händelsen utspelade sig spärrades av och är på morgonen fortfarande otillgänglig för allmänheten. Lastbilen bärgades på förmiddagen och kommer att undersökas närmare av polisen.

 

"Folk har mejats ned"

Flera människor har vittnat om skräcken när det stod klart att lastbilen inte skulle stanna.

– En långtradare plöjde precis igenom julmarknaden i Berlin. Det finns ingen väg i närheten. Folk har mejats ned. Jag är i säkerhet, skev Emma Rushton på Twitter.

Polisen i Berlin vädjade på måndagen på Twitter om att människor skulle hålla sig borta från Breitsccheidplatz för att underlätta deras arbete. På morgonen tackade man alla som har hjälpt de drabbade och polisens styrkor på plats. 

 

Visar sitt medlidande

Flera kändisar har gått ut på Twitter och beklagat händelserna under hashtaggen #PrayForBerlin, däribland skådespelaren Angelina Jolie och fotbollsstjärnan Michael Ballack. Tyska fotbollsklubbar går också ut och visar sin solidaritet för offren och dess anhöriga.

LÄS MER: Så hedras offren av fotbollsklubbarna

Påve Franciskus uttrycker sitt deltagande för de drabbade i ett telegram till ärkebiskop Heiner Kochhar, och säger att han ber för de döda och skadade.

–  Jag ansluter mig till alla välvilliga män och kvinnor som har åtagit sig förpliktelser för att mord, galenskap och terrorism inte ska finna mer utrymme i vår värld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.