Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May vid ett kampanjmöte i Edinburgh.

Terror ökar ovisshet i brittiskt nyval

Terrordåden i Storbritannien gör veckans nyval ännu mer ovisst. Hos styrande Konservativa partiet är nervositeten stor.

Osäkerheten är märkbar inne på det lokala partihögkvarteret i Bury Saint Edmunds.

Konservativa parlamentsledamoten Jo Churchill ber vänligt men bestämt om ursäkt. Det nyligen givna intervjulöftet dras tillbaka. Hon har inte längre tid att prata med TT.

- Telefonen ringer hela tiden, förklarar hon.

Dessutom måste flera dagars kampanjande tas igen, efter den tid då allt låg nere som en följd av terrorattacken i Manchester den 22 maj. Och till råga på allt har plötsligt alla toaletterna hemma hos henne slutat att fungera.

- Du får gå ut och prata med mina underbara väljare i stället, säger Churchill leende innan hon skyndar iväg igen.

Kampanj i motvind

Kanske är stressen och oviljan att prata bara en slump. Men den kan också ses som symptomatisk.

Konservativa partiets raksträcka mot en storseger i det förtida parlamentsvalet är plötsligt inte alls lika given som det verkade när premiärminister Theresa May utlyste det i mitten av april.

Den annars så uträknade vänsteroppositionen i Labour har vuxit i takt med att partiledaren Jeremy Corbyn agerat mer självsäkert och tryckt hårt på Storbritanniens växande inkomstklyftor. I mitten hoppas de EU-vänliga Liberaldemokraterna locka de många väljare som stod på förlustsidan i fjolårets folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap. Och samtidigt har May kritiserats hårt för planer på att låta bostadsvärdet spela in på hur mycket landets äldre ska få betala för sin hemvård – något som snabbt döpts till en "demensskatt".

Vad terrordåden i Manchester och London kommer att betyda för valet är i sin tur högst oklart. Traditionellt har liknande händelser, annan nationell oro eller större olyckor nära inpå ett val haft en tendens att stärka den som sitter vid makten, då väljarna samlar sig bakom det säkra och stabila.

Mätningarna efter Manchesterdådet gav dock inget uppsving för de konservativa, utan snarare tvärtom.

Blått kärnland

I Bury Saint Edmunds, bland ängar och åkrar i ett grönskande Suffolk, norr om London, behöver "Tories" ändå inte oroa sig.

- Hon är väldigt bra. Hon har gjort mycket gott för valkretsen, säger Josephine – en av Jo Churchills många väljare – framför den lokala Debenham-butiken i centrum.

Hon röstade på Churchill i valet 2015 och lär göra det igen.

- Fast egentligen spelar det inte så stor roll. Här är det så blått ändå, skrattar hon.

Och det stämmer med god marginal. Sedan 2010 sitter de konservativa på samtliga parlamentsmandat i Suffolk.

- Och fem av de sju valkretsarna har varit konservativa sedan. . . ja, alltid egentligen. Det här är ett typiskt Tory-område med landsbygd och små marknadsstäder, konstaterar Paul Geater, politisk reporter på regionaltidningen East Anglian Daily Times.

Mjukare linje?

Nyvalet i Storbritannien hålls trots att Theresa May redan har majoritet i parlamentet. Tanken var dock att ytterligare förstärka den och ge henne själv ett demokratiskt mandat för att lättare kunna driva en tuff linje i de förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU som drar igång redan om några veckor.

Hur det nu blir är emellertid högst osäkert. Terrordåden har satt brexit i skymundan – men lär samtidigt få fler britter att känna att den verkliga fienden inte sitter i Bryssel, utan någon helt annanstans. Och det kan i sin tur leda till en mer välvillig förhandlingslinje gentemot EU, snarare än ultimatum och hård konfrontation.

Theresa May tillhörde trots allt "remain"-sidan i fjolårets folkomröstning, även om hon sedan dess lovat att göra allt för att ordna ett bra utträde.

Samma resa har gjorts av samtliga Tory-parlamentariker i Suffolk.

- Alla kampanjade för "remain", men svängde omedelbart efter valresultatet. Nu säger de att "vi är där vi är, vi måste gå vidare och förhandla fram en bra lösning", berättar Paul Geater på East Anglian Daily Times.