Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terroråtalad hade mobiltelefon i fängelset - igen

Först hittade man en mobiltelefon, därefter sju. Nu visar det sig återigen att en terroråtalad haft mobiltelefon i fängelset, skriver danska public service.

Amerikanska ABC News upptäckte i december att en av de fyra personer som står åtalade för medhjälp till terrorattentaten i Köpenhamn, kontinuerligt hade uppdaterat sin Facebooksida - trots att han satt häktad.

Därefter hittade man ytterligare sju mobiltelefoner som terroråtalade haft tillgång till. Justitieministern Søren Pind (V) sa då: "Det får inte ske och det får inte upprepas". I Danmark är det förbjudet för terroråtalade att ha mobiltelefoner och tillgång till internet.

Nu har man hittat ytterligare en mobiltelefon, avslöjar danska public servicekanalen.

Danska politiker beskriver det som "En skandal", "En mycket allvarlig situation" och kräver en förklaring från justitieministern - som i sin tur har bett kriminalvården och riksåklagaren om att få en detaljerad redogörelse över det som skett.

– Problemet med mobiltelefoner har pågått under många år, och varje år hittar man mellan 1500 och 2000 mobiltelefoner i fängelserna. Jag kommer att sätta ett mycket tydligt stopp för detta, i den mån det kan göras, säger Søren Pind till dr.dk.

Terrorattacken i Köpenhamn 2015:

På eftermiddagen den 14 februari besköts deltagare på ett debattmöte om yttrandefrihet - däribland konstnären Lars Vilks - genom ett fönster. En mötesdeltagare dog, tre poliser sårades.

Några timmar senare, natten mot den 15 februari, sköts säkerhetsvakten Dan Uzan ihjäl utanför synagogan på Krystalgade. Läs mer här.

Läs också: Danskarna fruktar nytt terrordåd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.