Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En terrorrättegång har inletts i Köpenhamns byret (tingsrätt) mot en 31-årig man som bott i Malmö. Arkivbild.

Terroråtalad från Malmö nekar till brott

Köksknivar och en bomb tillverkad av svavlet från 17 000 tändstickor skulle användas i ett terrordåd mot slumpvis utvalda människor i Köpenhamn i november 2016. Men planen sprack. Det hävdar åklagaren i rättegången mot en syrisk man som varit bosatt i Malmö.

- Det var ett planlagt angrepp med kniv och en eller flera bombsprängningar, sade specialåklagare Sonja Hedegaard när rättegången inleddes, enligt danska TV2.

Den 31-årige mannen, som suttit häktad i mer än ett år, nekar till brott.

- Jag kom för att få en framtid, förklarade han inför domstolen om varför han sökte asyl i Sverige 2015.

Tidigare har han också varit åtalad för terrorbrott alternativt mordbrand i Malmö, men han friades av Malmö tingsrätt i april 2017. Domstolen slog dock fast att han uppenbart sympatiserade med terrororganisationen IS.

Även i den danska rättegången hävdar åklagaren att det är IS-sympatier som varit drivkraften.

Recept från al-Qaida

Bombreceptet baserat på tändstickor härstammar från ett magasin som ges ut av al-Qaida. Dansk militär har testat receptet och resultatet kommer att redovisas senare under rättegången, som avslutas i mars.

Samma bombrecept hittade polisen i en mobiltelefon tillhörande en 21-årig man, som enligt åklagaren samarbetat med 31-åringen om terrorplanerna.

Den yngre mannen har redan dömts till sex och ett halvt års fängelse för detta av en tysk domstol.

21-åringen, som också han har syrisk bakgrund, stoppades vid en gränskontroll i Danmark i november 2016 då han kom resande från Tyskland. Eftersom hans papper inte var i ordning skickades han tillbaka till Tyskland.

Hans ryggsäck visade sig bland annat innehålla två köksknivar och mer än 17 000 tändstickor.

- Min uppgift var att transportera väskan till Köpenhamn och lämna den till en kontaktperson på järnvägsstationen, har han förklarat inför tysk domstol.

Mannen har medgett att han sympatiserar med IS.

Tredje person

Enligt åklagarsidan var 21-åringens plan att möta 31-åringen på Köpenhamns centralstation den 19 november 2016. Men 31-åringen hävdar att någon verklig kontakt mellan de båda inte upprättades.

Polisen anser sig kunna bevisa att de två haft telefonkontakt dagarna före det planerade mötet, men samtalen varade bara några sekunder. Åklagaren anser att det beror på att männen efter de korta samtalen övergick till en annan kontaktform, som inte går att avlyssna.

Polisen har under utredningen sökt efter en tredje person som skulle vara inblandad i planerna, utan att lyckas hitta personen.