Ett europeiskt temperaturrekord uppmättes i Italien under onsdagen.
Ett europeiskt temperaturrekord uppmättes i Italien under onsdagen. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Temperaturrekord kan ha uppmätts i Italien

Lokala myndigheter på Sicilien i Italien uppmätte 48,8 grader under onsdagen, rapporterar Yle. Den temperaturen skulle innebära ett nytt europeiskt värmerekord.

ANNONS
|

På Sicilien i Italien mättes ett nytt värmerekord på 48,8 grader på onsdagen, enligt lokala vädermyndigheter.

Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera skulle vara den högsta temperaturen som har uppmätts i Europa – om den kan bekräftas av italienska och internationella myndigheter.

LÄS MER:Extremvädret kommer att bli värre – och vanligare

LÄS MER:Konstantinas man räddade hela kvarteret från branden

Den tidigare rekordet av 48 grader uppmättes 1997 i Aten. Den meteorologiska världsorganisationen kommer nu att undersöka det påstådda värmerekordet.

– Det låter inte troligt, men vi kommer inte att avfärda det, sa Randy Cerveny, rapportör för väderrekord på Meteorologiska världsorganisationen till Yle.

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa ska femton städer, bland annat Rom, Florens och Bologna, ha varnats för extrem hetta på fredagen.

ANNONS

Särskilt de södra delarna av landet som Sicilien och har också drabbats av skogsbränder till en följd av torka.

Medelhavet anses vara ett av riskområdena för klimatförändringar och enligt experter kommer klimatkrisen leda till att extrema värmeböljor kommer att bli allt vanligare i framtiden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS