Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tekniska problem sköt upp rättegång

I dag stod journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye åter inför den etiopiska domstolen, anklagas för terrorbrott.

Men förhandlingarna ajournerades till i morgon, efter tekniska problem.

Tisdagens förhandlingar i rätten i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba ajournerades vid tretiden på eftermiddagens svensk tid. Enligt Sveriges ambassadör Jens Odlander fortsätter åklagarens framställan på onsdagen.

-Det märkliga med dagens förhandlingar var att den speciella filmsekvens där Johan Persson håller på med en Kalasjnikov visades inte för rätten. Vi vet inte hur vi ska tolka detta eftersom sekvensen har anförts som graverande bevis när vi haft våra underhandskontakter på juridisk och på politisk nivå, säger Jens Odlander på en sprakande telefonlinje till TT.

Odlander var inte själv närvarande under tisdagens förhandlingar, men har under dagen fått information från svenska ambassadens två representanter i rättssalen i Lideta-domstolen.

Vissa andra delar av filmen ska dock ha visats, men ljud- och översättningskvalitén ska ha varit mycket dålig och bland annat därför ajournerade domaren förhandlingarna. På onsdagen väntas dessa brister ha åtgärdats.

Sammanlagt hörde åklagarsidan tre vittnen under tisdagen; två lokala polisrepresentanter som var inblandade i gripandet av svenskarna plus en förundersökningsledare.

Polisinspektör Mohamed Ahmed, som vittnat vid rättegången i Addis Abeba, säger att de två svenskarna Johan Persson och Martin Schibbye kommit till Etiopien för att stödja Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

-De sade till oss att de kommit för att organisera samt träna med ONLF, sade Ahmed.

När Schibbye senare fick frågan om detta var sant, skakade han på huvudet och förnekade anklagelsen, enligt AFP:s reporter i rättssalen.

Polisinspektör Mohamed Ahmed beskrev i sitt vittnesmål att svenskarna greps efter att de tagit sig in i Etiopien. Enligt honom upptäcktes den bil de färdades med, cirka nio mil från den somaliska gränsen.

-De två utlänningarna (svenskarna) guidades av ONLF-medlemmar och utlänningarna sköts av sina egna vakter, fortsatte Mohamed Ahmed och tillade enligt nyhetsbyrån AFP att svenskarna inte var beväpnade när de greps.

Mohamed Ahmed uppgav också att Johan Persson bara hade en sko och hans skjorta var indränkt i blod när han arresterades.