Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/8

"Tecken på att Flynn gjort något straffbart"

Uppgifterna om att Michael Flynn kan tänka sig att vittna mot åtalsimmunitet är – om de stämmer – ett tecken på att han gjort något straffbart, enligt Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Att Flynn, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare, vill ha åtalsimmunitet för att vittna om Trumpkampanjens eventuella kopplingar med Ryssland kan inte betyda annat än att han gjort något straffbart, enligt Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

– Det är ytterligare vatten på kvarnen för de som tycker att det här är skumt, men det kräver rätt mycket för att det ska vara riktigt allvarligt, säger han.

LÄS MER: Flynn kan tänka sig vittna – mot immunitet

LÄS MER: Putin vill träffa Trump i Finland

 

Riksrätt inte uteslutet

Det är också stor skillnad på om Flynn på eget bevåg gjort något olagligt, eller om det skett på uppdrag av Trumpkampanjen. Ett systematiskt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland, exempelvis kring läckta uppgifter om Hillary Clinton, och samordning kring agerande på delstats- och valkretsnivå, vore allvarligt, enligt Hallenberg.

– Då är det en fullständig konspiration, då är det inte uteslutet att det kan gå mot en impeachment (riksrätt). Vi är väldigt långt därifrån, men det är klart att Flynnärendet är en indikator på att det inte bara är rök, utan kanske lite eld där också, säger han.

LÄS MER: Uppgifter: Vita huset matade granskare

LÄS MER: Nya uppgifter om Flynns rysskontakter

LÄS MER: Mattsson: Vad visste egentligen Donald Trump?

 

"Tydlig konspiration krävs"

När det gäller opinionen tror Hallenberg att de som redan är emot Trump blir mer kritiska, medan de som är för Trump helt enkelt inte tror på uppgifterna.

– Det avgörande är vad Republikanerna i kongressen tycker, när tillräckligt många där blir övertygande, då är det fara å färde, säger han.

Vad skulle krävas för att Trump skulle tvingas bort?

– Det krävs en så tydlig konspiration att han personligen måste ha vetat om vad som skedde. Att han samverkade med utländsk makt för att vinna valet. Att han personligen åtminstone var medveten om att det skedde och inte gjorde något för att förhindra det. Det krävs ganska mycket för att komma dit, men det har aldrig varit uteslutet, säger Hallenberg.