Kevin McCarthy, topprepublikan och det amerikanska representanthusets talman, manar till lugn om USA:s tidigare president Donald Trump grips. Arkivbild.
Kevin McCarthy, topprepublikan och det amerikanska representanthusets talman, manar till lugn om USA:s tidigare president Donald Trump grips. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Talmannen manar Trumpanhängare till lugn

Efter Donald Trumps påståenden om att han ska gripas på tisdag manar topprepublikanen och det amerikanska representanthusets talman Kevin McCarthy till lugn, rapporterar NBC News.

ANNONS
|

I ett inlägg i sociala medier skrev Donald Trump att "den klart ledande republikanska kandidaten och USA:s tidigare president kommer att gripas på tisdag nästa vecka".

Amerikanska medier har den senaste veckan rapporterat om att ett åtal mot Trump kan vara att vänta inom kort. Misstankarna gäller att Trump inför valkampanjen 2016 illegalt ska ha betalat den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om att de haft en relation.

Är dags

Donald Trump uppmanade i inlägg på lördagen sina anhängare att demonstrera och att "återta landet".

I ytterligare ett inlägg i sociala medier skrev Trump – liksom i tidigare inlägg helt i versaler – att det "är dags". Han försökte hamra in ett budskap om att USA är på väg mot såväl en avgrund som ett världskrig:

ANNONS

"Vi kan bara inte låta detta fortgå. De dödar vårt land medan vi sitter stilla och tittar på. Vi måste rädda Amerika! Protestera, protestera, protestera!!!"

Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, sade till journalister på söndagen att han, och förmodligen inte heller Trump, tycker att folk ska protestera.

Dubbla budskap

– Nej jag tycker inte att människor ska protestera mot det här. Och jag tror att president Trump, om ni pratar med honom, inte heller tycker det, sade Kevin McCarthy och tillade:

– Inga människor ska skada varandra.

Men under samma presskonferens uttryckte McCarthy sitt fulla stöd för Donald Trump och avfärdade New Yorks distriktsåklagare Alvin Braggs utredning som politiskt motiverad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS