Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tomasz Grodzki, den polska senatens oppositionelle talman, varnar regeringen för att driva Polen ut ur EU.
Tomasz Grodzki, den polska senatens oppositionelle talman, varnar regeringen för att driva Polen ut ur EU. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Talman varnar för polsk EU-sorti

Talmannen i Polens senat varnar regeringen för att driva sin linje för hårt inom EU – så att Polen till slut drivs ut ur unionen.

Tomasz Grodzki representerar det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen. Han gjorde ett för en talman ovanligt framträdande där han sade att högerregeringens veto, som satt stopp för EU:s budgetarbete, inte ligger i Polens ekonomiska eller politiska intresse. Talet har sänts i alla landets stora tv-kanaler.

– Om ni gör så att Polen förlorar enorma summor pengar för fortsatt utveckling och återuppbyggnad och om ni leder oss ut ur vårt europeiska hem kommer historien och folket inte att förlåta er, sade Grodzki.

Polen håller fram ett budgetveto tillsammans med Ungern, då länderna motsätter sig att ekonomiska medel och ett särskilt pandemistöd ska villkoras utifrån rättsstatsprinciper och krav om demokrati.

Ländernas respektive högerregeringar har länge kritiserats för omvälvande rättsreformer och maktambitioner. Samtidigt är Polen en av de största nettomottagarna av ekonomiska medel inom EU och Ungern är inte långt bakom.

– Regeringen har inget mandat att leda oss ut ur EU utan att fråga folket vad det tycker, säger Tomasz Grodzki.