Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talibanernas politiska talesperson Suhail Shaheen. Arkivbild.  Bild: Alexander Zemlianichenko
Talibanernas politiska talesperson Suhail Shaheen. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko

Talibanerna säger nej till anti-terrorsamarbete med USA

Under helgen har framträdande talespersoner från USA och talibanerna träffats för första gången sedan maktövertagandet i Afghanistan.
På lördagen diskuterades ett eventuellt bekämpningssamarbete mot terrororganisationer, något talibanerna motsätter sig. Detta rapporterar AP.

Sedan talibanernas maktövertagande har kommunikationen mellan Washington och Kabul varit sparsam.

Först nu träffades företrädare från båda regeringarna i Doha, Qatar. På dagordningen stod bland annat vidare evakueringar av amerikansk personal, men också diskussioner om eventuella, framtida säkerhetssamarbeten länderna emellan.

Det sistnämnda verkar dock inte vara av intresse för den talibanska regimen. Ett av USA:s krav inför deras utträde ur Afghanistan var att landet inte skulle återgå till att vara en fristad för diverse terrororganisationer. USA har sedan dess haft förhoppningar om gemensamma ansträngningar för att kväsa exempelvis IS-terroristernas tillväxt, något talibanerna nu säger nej till.

LÄS MER: Får kvinnor ta plats i talibanernas styre?

LÄS MER: Expert: Pågår en maktstrid i talibanrörelsen

”Vi kan tackla Daesh på egen hand”

Enligt Suhail Shaheen, politisk talesperson för det nya afghanska styret, är de fullt kapabla att hantera problemen själva.

– Vi kan tackla Daesh (IS, reds. anm.) på egen hand, säger Shaheen till AP, ett svar som utesluter amerikansk inblandning i bekämpningen.

Uttalandet kommer bara dagar efter självmordsbombningen mot en moské i den afghanska staden Kunduz, vilket resulterade i 46 shiamuslimers död och ytterligare dussintals skadade.

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet, ett i ledet av flera våldsamma attacker på senare tid. För en vecka sedan utförde de exempelvis en självmordsbombning i huvudstaden Kabul, med fem civila dödsfall som följd.

USA ser oroat på utvecklingen, i rädsla att IS snart ska vända sin uppmärksamhet mot dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.