Talibanska krigare i Kabul. Från Afghanistan kommer nu rapporter om att talibanerna går dörr till dörr i jakt på journalister som rapporterat för västmedia.
Talibanska krigare i Kabul. Från Afghanistan kommer nu rapporter om att talibanerna går dörr till dörr i jakt på journalister som rapporterat för västmedia. Bild: Rahmat Gul

Talibanerna letade efter journalist – sköt familjemedlemmar i stället

Journalister är i stor fara i Afghanistan. Talibanerna har genomfört riktade mord. Även familjemedlemmar dödas, enligt Deutsche Welle, DW.

ANNONS

Den tyska nyhetskanalen rapporterade på fredagen att en journalist som nu arbetar i säkerhet i Tyskland söktes av talibanerna. De gick från hus till hus och letade utan att hitta honom. Istället sköts en medlem av hans familj ihjäl och en annan skadades allvarligt.

Andra släktingar kunde fly i sista stund. DW:s generaldirektör Peter Limbourg har utfärdat ett starkt fördömande och uppmanat den tyska regeringen att vidta åtgärder.

– Att döda en nära släkting till en av våra redaktörer är otänkbart tragiskt och vittnar om den akuta fara som alla våra anställda och deras familjer i Afghanistan befinner sig i, säger Peter Limbourg.

ANNONS

– Det är uppenbart att talibanerna redan genomför organiserade sökningar efter journalister, både i Kabul och i provinserna.

Flera journalisters hem attackerade

Talibanerna har attackerat hemma hos minst tre journalister som arbetat för Deutsche Welle. Nematullah Hemat från den privata tv-stationen Ghargasht TV tros ha kidnappats av talibanerna, och Toofan Omar, chefen för den privata radiostationen Paktia Ghag Radio, blev enligt regeringstjänstemän angripen och ihjälskjuten av talibanernas krigare, enligt DW.

LÄS MER:Rapport: Talibaner jagar meningsmotståndare

Två män, som också antas vara talibaner, sköt och dödade översättaren Amdadullah Hamdard, en medarbetare för den tyska tidningen Die Zeit, på en gata i den östra afghanska staden Jalalabad den 2 augusti. För en månad sedan dog den världsberömda indiska fotografen och Pulitzerprisvinnaren Danish Siddiqui i Kandahar, förmodligen dödad av militanta talibaner.

Kollegor tänder ljus för att hedra Reutersfotografen Danish Siddiqui i Mumbai, Indien. Den Pulitzerprisade fotografen dödades när han dokumenterade striderna mellan afghanska regeringsstyrkor och talibanerna.
Kollegor tänder ljus för att hedra Reutersfotografen Danish Siddiqui i Mumbai, Indien. Den Pulitzerprisade fotografen dödades när han dokumenterade striderna mellan afghanska regeringsstyrkor och talibanerna. Bild: Rajanish Kakade

Tyska journalistförbundet (DJV) uppmanar också den tyska regeringen att vidta snabba åtgärder, med tanke på den farliga utvecklingen i landet efter talibanernas offensiv och återkomst till makten.

LÄS MER:Oroande larmrapporter om talibanerna

– Tyskland får inte stillatigande se på medan våra kollegor förföljs och till och med mördas, säger Frank Überall, ordförande för DJV. Det är absolut nödvändigt att rädda dessa journalister just nu och erbjuda dem tillflykt i Tyskland, understryker han enligt DW.

”Vi förlåter alla”

Vid en presskonferens i tisdags slog talibanernas talesman Zabihullah Mujahid an en försonlig och lugnande ton och gav bilden av ett inkluderande samhälle både för män och kvinnor. Media skulle få verka fritt om de höll sig inom ramarna för de islamska lagarna.

ANNONS

– Låt mig påminna er om att vi förlåter alla, eftersom det är i fredens och stabilitetens intresse i Afghanistan. Alla grupper som konfronterade oss är förlåtna, hävdade han.

Men talibanerna har redan tydligt visat vad dessa uttalanden är värda, skriver DW. Organisationen Reportrar utan gränser har uppmanat FN:s säkerhetsråd att hålla en informell särskild session för att ta itu med den farliga situationen för journalister i Afghanistan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS