Talibaner i Herat-provinsen. På onsdag inledde gruppen sin årliga våroffensiv. Arkivbild.
Talibaner i Herat-provinsen. På onsdag inledde gruppen sin årliga våroffensiv. Arkivbild.

Talibanerna inleder våroffensiv

Talibanerna avfärdar ett erbjudande om att inleda fredssamtal med Afghanistans president Ashraf Ghani. I stället meddelar rörelsen att den nu inleder sin årliga "våroffensiv", med hot om attacker mot amerikanska styrkor i landet.

ANNONS
|

I ett uttalande skriver talibanerna att presidentens erbjudande från i februari om att inleda fredssamtal är del av en "konspiration" för att avleda uppmärksamheten från USA:s "illegitima ockupation" av landet. "Amerikanerna har inga uppriktiga avsikter att få slut på kriget", tillägger talibanerna i uttalandet.

Rörelsen uppger vidare att den kommer att sikta in sig på den ökade amerikanska närvaron i landet. Man lovar också, liksom tidigare år, att skydda civila men nämner inte ett flertal attacker i huvudstaden Kabul och runtom i landet som krävt hundratals liv sedan början av 2018. I januari tog gruppen på sig en attack nära den tyska ambassaden i Kabul som dödade omkring hundra människor.

ANNONS

Offensiven inleds bara ett par veckor efter det att Afghanistans valmyndighet inlett arbetet med att registrera väljare inför parlamentsvalet i oktober. Valet har redan skjutits upp vid flera tillfällen sedan 2015 på grund av oroligheter i landet.

TT-Reuters

ANNONS