En kvinn aiklädd en burka i Afghanistans huvudstad Kabul.
En kvinn aiklädd en burka i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: Petros Giannakouris

Talibanerna inför burka-tvång i Afghanistan

Alla kvinnor måste numer bära heltäckande burka på offentliga platser i Afghanistan. Det rapporterar AFP. Ordern kommer från talibanerna som också bestämt att kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus bör stanna hemma.

ANNONS
|

Det är talibanstyrets högste ledare som ligger bakom den nya ordern om burka.

– De ska bära chador eftersom det är tradition och respektfullt, säger Hibatullah Akhundzada enligt AFP.

Chador är en burka som täcker från huvud till fötter och ordern om att den ska bäras kom på lördagen. Det är en av de hårdaste dekret som införts för att kontrollera kvinnor sedan talibanerna tog makten i landet i augusti förra året.

Måste täcka ansiktet bortsett från ögonen

"De kvinnor som inte är för gamla eller för unga måste täcka ansiktet, bortsett från ögonen, såsom sharialagen föreskriver. Detta för att inte provocera män som inte är mahram (nära släktingar)", lyder dekretet.

ANNONS

– Vi vill att våra systrar ska leva i värdighet och säkerhet, säger Khalid Hanafi, talesperson för departementet för främjande av dygd och förebyggande av last.

Enligt dekretet bör kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus stanna hemma.

”Är viktigare än något annat för oss”

De nya påbuden innebär att talibanerna nu har samma hårda restriktioner för kvinnor som man hade under styret 1996 and 2001.

– Islamsk ideologi och islamiska principer är viktigare än något annat för oss, säger Khalid Hanafi.

Bara små flickor får gå i skolan

I slutet av mars bröt talibanerna även löftet om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflickorna igen. Nu tillåts bara flickor i upp till sjätte klass gå i skolan.

Talibanerna tog makten i Afghanistan 15 augusti 2021 och utlovade då en "mjukare" kvinnopolitik. Man har även lovat att alla flickor ska utbildas om omvärlden slopar sanktioner och inte längre håller afghanska medel frysta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS