Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Afghanska specialstyrkor patrullerar en övergiven gata i Lashkar Gah på tisdagen.
Afghanska specialstyrkor patrullerar en övergiven gata i Lashkar Gah på tisdagen. Bild: Abdul Khaliq/AP/TT

Talibanerna har intagit provinshuvudstad

Huvudorten i den afghanska provinsen Nimruz uppges ha fallit i talibanernas händer. Provinsen är en av landets minsta sett till befolkning – men beskedet är ännu en bekräftelse på att den fundamentalistiska rörelsens har vinden i ryggen.

Polisen i Nimruz uppger att talibanerna på fredagen har intagit provinshuvudstaden Zaranj. En polistalesperson uppger att centralregeringen inte hade skickat tillräckligt med förstärkningar för att skydda staden.

Den offensiv som talibanerna inledde i samband med att USA började dra tillbaka sina soldater från Afghanistan har nu pågått i runt tre månader. Efter att ha erövrat ett stort antal glesbygdsdistrikt och tagit kontroll över viktiga gränsövergångar riktade rörelsen blicken mot afghanska provinshuvudstäder.

Strider om storstäder

Strider har rasat i Lashkar Gah, provinshuvudstad i sydliga Helmand, samt i Herat och Kandahar, huvudorter i provinserna med samma namn. Regeringen har dock med hjälp av flygunderstöd lyckats hålla angriparna stången.

Zaranj är inte en prestigeerövring på samma sätt som någon av storstäderna hade varit. Provinsen Nimruz, granne med Helmand och med gräns mot Iran, har enligt officiella siffror knappt 200 000 invånare och är en av Afghanistans mest glesbefolkade. Men beskedet om Zaranjs fall är samtidigt ännu en bekräftelse på att talibanerna har vinden i ryggen.

Stänger gräns

I takt med den territoriella expansionen har talibanerna också börjat bedriva utrikespolitik. På fredagen meddelade rörelsen att gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan, som erövrades i mitten av juli, stängs helt.

Talibanerna kräver att Pakistan slopar visumkrav för afghanska resenärer.

"Gränsövergången kommer att förbli stängd för alla typer av passager, inklusive genomresa och handel [...] tills den pakistanska sidan öppnar upp portarna från morgon till kväll", säger rörelsens skugguvernör för Kandaharprovinsen, Haji Yusuf, i ett uttalande.

Spin Boldak är en central ekonomisk livsnerv för stora delar av södra Afghanistan. Gränskorsningar längs handelsrutten har länge varit relativt oreglerade men sedan talibanernas erövring har Pakistan skärpt kontrollerna.

Kravet på visumfrihet är populärt bland den afghanska civilbefolkningen. Talibanernas gränsutspel ses som ett sätt att visa att rörelsen inte enbart kan vinna på slagfältet utan även behärskar statsförvaltning.

Myndighetschef mördad

I huvudstaden Kabul meddelade inrikesdepartementet att regeringens press- och informationschef Dawa Khan Menapal sköts till döds i samband med ett moskébesök på fredagen. Talibanerna tar på sig dådet.

Mordet kom bara dagar efter att rörelsen varnat för att den kan komma att rikta in sig på högt uppsatta personer som vedergällning för ökade luftattacker.

– Tyvärr har de vilda terroristerna åter agerat fegt och gjort en patriotisk afghan till martyr, säger inrikesdepartementets talesperson Mirwais Stanikzai.

Dawa Khan Menapal har även arbetat för Afghanistans president Ashraf Ghani som talesperson.

USA:s tillförordnade ambassadör Ross Wilson skriver på Twitter att han känner avsky över mordet på Dawa Khan Menapal, som han kallar en vän vars karriär var inriktad på att ge sanningsenlig information till alla afghaner.

"Dessa mord är en kränkning mot afghanernas mänskliga rättigheter och yttrandefrihet", twittrar han.

I tisdags mördade talibanerna även guvernören i provinsen Maidan Wardak.

Regeringens informationschef Dawa Khan Menapal sköts ihjäl när han färdades i bil i den afghanska huvudstaden Kabul på fredagen.
Regeringens informationschef Dawa Khan Menapal sköts ihjäl när han färdades i bil i den afghanska huvudstaden Kabul på fredagen. Bild: Rahmat Gul/AP/TT