Talibanerna firar i Kabul

Talibanerna har intagit Kabul och nästan alla utländska ambassader evakuerats. Bilder från huvudstaden och dess flygplats visade hur människor försökt fly landet i panik. Enligt nyhetsbyrån AP dog minst sju personer i måndagens kaos.

ANNONS

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har flytt landet, talibanerna har gått in i presidentpalatsen i Kabul och under natten mot måndag halade USA enligt utrikesdepartementet sin flagga vid ambassaden.

Händelseutvecklingen har varit snabb sedan talibanerna började ta över område efter område i Afghanistan. I en intervju med tv-kanalen al-Jazeera sade talespersonen Mohammad Naeem sent på söndagskvällen att:

– Kriget är över i Afghanistan.

Han fortsatte, enligt Reuters, med att säga att den av FN:s säkerhetsråd terrorstämplade fundamentalistiska talibanrörelsen är "redo för dialog med alla afghanska ledare och garanterar all nödvändig säkerhet".

– Vi har uppnått det vi vill, vårt lands frihet och vårt folks oberoende.

ANNONS

Denna "frihet och oberoende" är det som oroar omvärlden och FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar talibanerna till återhållsamhet.

Skottlossning vid flygplatsen

Måndagen blev ett dygn där många händelser kretsade kring Kabuls flygplats.

När amerikanska militärkällor på eftermiddagen sammanfattade en kaosartad dag på flygplatsen, hade minst sju personer dött, enligt nyhetsbyrån AP. Flera av dödsfallen ska ha inträffat när personer fallit efter att ha klamrat sig kvar på flygplan som lyft.

USA ska nu, enligt AP, skicka ytterligare 1 000 soldater till Afghanistan för att säkra flygplatsen. Samtidigt har Pentagon bekräftat att amerikanska soldater under måndagen skjutit ihjäl två personer som man uppger varit beväpnade.

Skott har under dagen hörts på flera videos på sociala medier. Journalisten Matthieu Aikins som befinner sig på plats i Kabul, skrev på Twitter att tusentals människor hade samlats vid flygplatsen efter att ett falskt rykte börjat cirkulera om att inget visum behövdes för att åka med flygen till Kanada.

”Vakter skjuter i luften för att skingra folkmassor, men tusentals fler anländer, i bilar och till fots”, skrev han.

Utrikesministern höll pressträff

Under måndagsmorgonen höll utrikesminister Ann Linde pressträff, där hon meddelade att all svensk personal, totalt 19 personer, hade evakuerats från landet.

ANNONS

LÄS MER:Svensk evakuering mitt i kaoset

Evakueringen skedde under söndagskvällen.

– Evakuering har skett med helikopter och flygplan till en amerikansk militärbas i Doha, Qatar, säger Ann Linde.

På frågan om när de lokalanställda eventuellt skulle kunna evakueras, svarade utrikesministern:

– Jag kan säga att planeringen var för i morgon, i första hand. Vi hade säkrat flygplansplatser för dem. Sedan för ytterligare en grupp. Nu vet vi inte hur detta kommer att gå eftersom det är paus på flygplatsen och man har stoppat kommersiella flyg. Man har även upprättat check-points på flera platser i Kabul.

Extrainsatt säkerhetsråd

Under måndagseftermiddagen uppgav Reuters att ett afghanskt militärt flygplan kraschat i Uzbekistan sent under söndagen.

FN:s säkerhetsråd höll under måndagseftermiddagen, svensk tid, ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.

"FN är fast beslutet att delta i en fredlig lösning, arbeta för mänskliga rättigheter för alla afghaner, i synnerhet kvinnor och barn, och tillhandahålla livsnödvändig humanitär hjälp och understöd till civila i nöd", skriver FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Inför FN-mötet sa Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai till Reuters:

– Det meddelande jag vill skicka till säkerhetsrådet är: Gör allt ni kan för att förhindra ytterligare våld och säkra ett ordnat maktöverlämnande till en övergångsregering.

ANNONS

I ett gemensamt uttalande skrev över 60 länder – däribland Sverige – att de som vill lämna Afghanistan måste få göra det och att gränserna måste hållas öppna.

"De som har makten i Afghanistan bär ansvar, och ansvarsskyldighet, för att skydda liv och egendomar och för ett omedelbart återställande av lag och ordning" står det i uttalandet, som fortsätter:

"Det afghanska folket förtjänar att få leva i säkerhet och med värdighet. Vi i det internationella samfundet kommer att stå redo att hjälpa dem med det".

Visum på flygplatsen

Frågan om lokalanställdas situation hårdnar också. The Guardian uppger att Storbritanniens ambassadör och tysk ambassadpersonal på flygplatsen utfärdar visum, medan USA:s sista plan för lokalanställda som sökt visum enligt CNN har lyft.

För de som blir kvar väntar en osäker tid.

"Stridande talibaner kommer att stå vakt vid alla Kabuls portar till dess att en fredlig och tillfredsställande övergång av makten har slutits", sade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Vad det innebär vet ingen av Afghanistans omkring 40 miljoner invånare. Men många har minnen från terrorregimens styre för drygt 20 år sedan, innan omvärlden gick in i Afghanistan och störtade talibanerna.

Rök från den amerikanska ambassaden i Kabul under natten mot måndagen.
Rök från den amerikanska ambassaden i Kabul under natten mot måndagen. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet. Här är en kort sammanfattning av händelserna:

14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med den 1 maj, med målet att helt ha lämnat den 11 september.

Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.

2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckel i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.

9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.

14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.

21 juli: Enligt uppgifter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.

22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.

26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats i striderna under maj och juni, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.

3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.

6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.

8 augusti: Sar-e-Pul, Kunduz och Taloqan, alla nordliga provinshuvudstäder, faller under talibanernas kontroll.

13 augusti: Provinshuvudstäderna Qala-e-Naw, Herat och Lashkar Gah hamnar under talibanernas kontroll. Även landets näst största stad, Kandahar, intas av extremisterna.

14 augusti: Mazar-e-Sharif, provinshuvudstad i Balkh i norr och landets fjärde största stad, faller i talibanhänder. Det gör också Pul-e-Alam, huvudstad i Logarprovinsen.

15 augusti: Staden Jalalabad intas av talibanerna. Huvudstaden Kabul faller.

Källor: AFP och Reuters

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS