Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringssoldater vaktar en vägspärr i Afghanistans huvudstad Kabul. Arkivbild.

Talibaner ska samtala med oppositionen

Talibanrörelsen i Afghanistan ska sända en delegation till Ryssland för att inleda samtal med afghanska oppositionsledare. Beskedet kommer kort efter det att USA hållit samtal med talibanerna i Qatar – förhandlingar som regeringen i Kabul utestängdes från.

Mötet som ska ske i Moskva pågår i två dagar med start på tisdag. Men det står inte helt klart vad samtalen syftar till. En företrädare för talibanerna beskriver mötet som opolitiskt för nyhetsbyrån AFP.

Bland de afghanska politiker och andra företrädare som bekräftat att de ska medverka i samtalen finns Haneef Atmar, som utmanar president Ashraf Ghani i presidentvalet, den före detta krigsherren Atta Muhammad Noor och den tidigare afghanske presidenten Hamid Karzai – samtliga motståndare till Ghani, skriver AFP.

Noor sade på söndagen att mötet är ska bidra till att stärka de fredssträvanden som gjorts under samtalen mellan talibanerna och USA.

Kalla handen

Ashraf Ghani har försökt få den islamistiska extremiströrelsen till förhandlingsbordet men har fått kalla handen av talibanerna, som inte erkänner hans regering.

USA:s president Donald Trump sade i en intervju i programmet "Face the nation" i CBS News som sändes på söndagen att han vill dra tillbaka de amerikanska styrkorna ur Afghanistan. Trumps argument är att kriget pågått allt för länge och att det är extremt kostsamt.

- Det är dags, sade Trump och tillade:

- Och vi kommer att märka vad som händer med talibanerna. De vill ha fred. De är trötta. Alla är trötta.

Trump frågade sig om det över huvud taget var rätt beslut att gå in i Afghanistan från första början.

Då påminde reportern Margaret Brennan Trump om att terrordåden mot World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon 2001 planerades från Afghanistan under talibanernas skräckvälde.

Nya samtal

USA planerar nya samtal med talibanrörelsen i Qatar den 25 februari.

Beskedet om talibanernas planerade besök i Moskva kom via den ryska ambassaden i Kabul, som publicerade ett uttalande från en afghansk organisation i Ryssland, skriver AFP.

"Vi är redo att bidra till att bringa fred till Afghanistan", heter det bland annat i uttalandet.

Trots samtalen med USA har inga tecken synts på att talibanerna försöker trappa ned striderna mot regeringen. De har kopplat greppet om landsbygden och kontrollerar nu mer territorium än under något år sedan de störtades i den USA-ledda invasionen 2001.