Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talibanska krigare står vakt i staden Kunduz, i norra Afghanistan. Talibanrörelsen har intagit flera provinshuvudstäder de senaste dagarna. Bild: Abdullah Sahil
Talibanska krigare står vakt i staden Kunduz, i norra Afghanistan. Talibanrörelsen har intagit flera provinshuvudstäder de senaste dagarna. Bild: Abdullah Sahil

Talibaner avvisar vapenvila – regimen pressas tillbaka

Talibanerna rycker fram och Kabul kan falla inom tre månader, enligt amerikansk uppgift. Andra städer attackeras och belägras. Angriparna avvisar en vapenvila och fortsätter offensiven.

Ytterligare tre provinshuvudstäder uppgavs på onsdagen ha intagits av talibanerna på ett dygn. De har tagit kontroll över stora delar av landet sedan USA började dra tillbaka sina stridande förband i maj. Förutom en mindre styrka vid bland annat ambassaden i Kabul ska de sista soldaterna ha lämnat Afghanistan vid utgången av den här månaden.

Men vem som har makten då och om USA kan hålla beskickningen öppen är inte säkert. Säkerhetsläget förändras för varje dygn när talibanernas avancerar och regeringsstyrkorna har svårt att slå tillbaka angreppen.

Talibankrigare kan isolera Kabul på 30 dagar och eventuellt ta över den om 90, uppger en amerikansk försvarsansvarig för Reuters med hänvisning till amerikansk underrättelse.

LÄS MER: Försvarsmakten: Vi kommer bistå afghanska tolkar

Talibanerna uppgavs på onsdagen ha intagit även provinshuvudstaden Faizabad i norra Afghanistan efter flera dagars strider. Båda sidorna har också lidit svåra förluster, enligt parlamentsledamoten Zabihullah Attiq.

Inför åter religiösa lagar

President Ashraf Ghani flög till Mazar-e Sharif i norr för att, hette det, "kontrollera säkerheten" och överlägga med lokala militära ledare. Flera infartsvägar sägs vara avskurna. Om staden faller mister regeringen kontrollen över de norra regionerna. Om Kabul intas är det en katastrof.

Afghaner som flytt striderna i landets norra provinser söker skydd i en park i huvudstaden Kabul. Bild: Rahmat Gul
Afghaner som flytt striderna i landets norra provinser söker skydd i en park i huvudstaden Kabul. Bild: Rahmat Gul

Det vore förluster med stark symbolik för USA, Nato och Sverige. Nästan 20 års militär närvaro med ett högt mänskligt och ekonomiskt pris syftade till att fördriva islamistiska extremister och lägga grunden för en demokratisk utveckling. Nu har de inte hunnit lämna landet innan talibanerna kommer tillbaka och, enligt flera rapporter, åter inför stränga religiösa lagar med en människosyn som förskräcker moderna afghaner.

LÄS MER: Afghanistans president flyger till hotad stad

Strider pågår även om städer i de sydliga provinserna Kandahar och Helmand. I Kandahar fördes minst 47 skadade, inklusive en kvinna, barn och polis, till det regionala sjukhuset i den intensiferade oron, rapporterade Al Jazira. Det är oklart om det fanns dödsoffer. Vittnen berättade att striderna rört sig närmare själva sjukhuset, som ligger i centrum.

Inget internationellt stöd

I Kunduz i norr drog sig afghanska soldater tillbaka till flygplatsen efter att talibanerna erövrade staden helgen. Nu har de kapitulerat, berättade en lokal lagstiftare för AFP. Enligt Amruddin Wali, medlem i provinsrådet, gav soldater och polis upp med all sin militära utrustning.

LÄS MER: USA: Upp till afghanerna att stoppa talibaner

De afghanska säkerhetsstyrkorna kan inte vänta sig något utländskt militärt stöd på marken från Europa och USA. President Joe Biden uppmanade på tisdagen Afghanistans ledare att kämpa för sitt hemland när talibanernas väpnade grupp skärper greppet om landets territorium.

"Afghanska ledare måste gå ihop", sade Joe Biden i Washington och tillade att de afghanska trupperna är fler än talibanerna och måste vilja slåss.

Khalid Payenda, landets fungerande finansminister, har avgått och lämnat Afghanistan efter att talibanerna intagit flera viktiga gränsövergångar. Därmed går staten miste om tullintäkter i en redan blödande ekonomi. Det, den försämrade säkerhetssituationen och hans hustrus behov av sjukvård, tros vara orsaker till att Payenda lämnade sin post.

En talesman för talibanerna avvisar för Sveriges Radio i Doha, där indirekta förhandlingar sker, en vapenvila så långe det inte finns en utfästelse om att Afghanistan blir en islamisk stat och att 7 000 fångar släpps. Tomas Niklasson, EU:s särskilda sändebud for Afghanistan är i Doha och säger till SR att oenighet råder mellan delegationerna om vad man ska förhandla om, om procedurer och hur ofta man ska mötas.

– Just nu känns det som att förhandlingarna överskuggas helt av den militära utvecklingen på marken, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.