Talesman: Obama beordrade inte övervakning av någon

Donald Trump anklagar företrädaren Barack Obama för att ha avlyssnat honom. "Varken president Obama eller någon annan Vita huset-företrädare har någonsin beordrat övervakning av någon amerikansk medborgare", säger Obamas talesperson Kevin Lewis i ett uttalande.

ANNONS
|

USA:s nuvarande president Donald Trump har tidigare idag påstått att Barack Obama beordrade telefonavlyssning av Trump Tower. Nu tillbakavisar Obamas talesperson Kevin Lewis påståendet i ett uttalande, enligt CNN.

"Huvudregeln hos Obamas administration var att inga Vita Huset-tjänsteman någonsin skulle störa de oberoende utredningar som leds av det amerikanska justitiedepartementet.

Som en del av detta förfarande har vare sig President Obama eller någon annan tjänsteman någonsin beställt övervakning på någon amerikansk medborgare.

Andra antydanden är helt enkelt falska", skriver Kevin Lewis i uttalandet.

Trumps anklagelser

Det var tidigare idag som Donald Trump gick ut på twitter och anklagade den förre presidenten Barack Obama för att ha avlyssnat hans telefoner i Trump Tower.

ANNONS

"Förskräckligt! Fick precis reda på att Obama låtit avlyssna mig i Trump Tower strax före vinsten. Ingenting hittades. Det här är McCarthyism!", skriver Trump i tweeten.

Presidenten, som inte presenterar några bevis, syftar på den republikanske senatorn Joseph McCarthy, som bedrev en häxjakt på kommunister i USA under 1950-talet. Trump Tower är skyskrapan i New York där presidenten har sin privata bostad.

Det är fel

När en förre detta högt uppsatt amerikansk tjänsteman, som har direkt vetskap om utredningar gjorda av justitiedepartimentet, fick frågan om Trumps tweets, nekade han att det skulle finnas någon utredning om att Obamas stab skulle avlyssnats Trumps telefoner.

"Det hände inte. Det är falskt. Fel", sa den förre tjänstemannen till CNN

"Nytt lågvattenmärke"

I flera efterföljande tweetar skrev Trump:"Är det lagligt för en sittande president att telefonavlyssna en presidentvalskampanj strax före ett val? Avslogs av domstol tidigare. Ett nytt bottenmärke!" och "Jag slår vad om att en bra jurist kan bygga ett bra mål utifrån faktumet att president Obama avlyssnade mina telefoner i oktober, strax före valet".Presidenten refererade sedan till Watergate-skandalen 1972:"Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!", skrev Trump.

ANNONS