Taiwans president Tsai Ing-Wen under söndagen.
Taiwans president Tsai Ing-Wen under söndagen. Bild: Chiang Ying-ying

Taiwans president markerar mot aggressivt Kina

”Taiwan kommer försvara sin demokratiska livsstil och inte vika sig för Kina”, sade president Tsai Ing-Wen i ett tal på önationens nationaldag enligt BBC. Markeringen kommer i en tid då Kinas militära närvaro ökat.

ANNONS
|

Bara dagen efter Xi Jinping utlovat ett återförenat Kina svarar Taiwans president Tsai Ing-Wen med ett eget löfte. I ett tal under önationens nationaldag lovade hon att Taiwan kommer att stärka sitt försvar, även om de inte har för avsikt att agera ”förhastat”.

– Vi kommer säkerställa att Taiwan inte kan tvingas in på den väg Kina har berett för oss, sade presidenten, och tillade att önation med drygt 23 miljoner invånare stod ”vid demokratins första försvarslinje.”

Enligt BBC fördömer Kina uttalandet, något de anser hetsar om konfrontation.

LÄS MER:Xi: Kina och Taiwan kommer att återförenas

Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping. Arkivbild. Bild: Andy Wong

Ökad militärnärvaro

Kina, som anser Taiwan vara en illegitim separatiststat, har den senaste tiden ökat sin närvaro mot önationen såväl retoriskt som militärt. President Xi Jinping uttryckte igår att ett återförenat Kina borde uppnås fredligt, men varnade för att det kinesiska folket har en ”ärofull tradition” när det gäller att motsätta sig separatism.

ANNONS

I veckan slogs också rekord i antalet kränkningar av taiwanesiskt luftrum, med upp emot 150 kinesiska flygningar förbi önationens försvarslinjer.

Vid ett av fallen, något New York Times tidigare rapporterat om, ska en taiwanesisk flygvapenledare ha kontaktat en av de kinesiska piloter som kränkt önationens luftrum. Piloten ska då ha svarat med glåpord om flygvapenledarens mamma.

LÄS MER:Taiwan: Kinarelationen den värsta på 40 år

USA följer situationen

Trots att USA, likt Sverige, inte officiellt erkänner Taiwan som en suverän stat kan de komma att ingripa vid eventuella stridigheter. USA har utöver en stark, inofficiell relation med önationen lagstadgat att de måste hjälpa Taiwan försvara sig självt mot militära hot.

Säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan säger att USA kommer att ”stå upp för sina vänner.”
Säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan säger att USA kommer att ”stå upp för sina vänner.” Bild: Susan Walsh

Vita Husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan berättade tidigare i veckan att USA:s positionering i frågan inte förändrats, men att de kommer ”stå upp” emot handlingar som underminerar fred och stabilitet i regionen.

– Vi kommer att stå upp för våra vänner och intressen. Från vårt perspektiv finns det ett antal fundamentala skyldigheter, ett av dem är att inga beslut som ensidigt förändrar regionens ”status quo” får tas, sade Sullivan i en tv-sänd intervju med BBC.

LÄS MER:Expert: Taiwaninvasion osannolik trots Kinas hot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS