Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Taiwans president Tsai Ing-Wen ryter ifrån mot grannen i väst. Arkivbild.

Taiwans president lovar försvara demokratin

Taiwans president Tsai Ing-Wen lovar att försvara den taiwanesiska demokratin efter det att Kinas president Xi Jinping tidigare i veckan sade att Kina inte utesluter möjligheten att använda "alla nödvändiga medel" för att förena länderna.

- Vi hoppas att det internationella samfundet tar det här på allvar och stöttar oss, säger Tsai Ing-Wen på en presskonferens i Taipei.

Enligt Tsai Ing-Wen kommer Taiwan vägrar att acceptera en överenskommelse om att det bara finns ett Kina där Taiwan ingår, en så kallad "en stat, två system"-lösning.

Taiwan är i praktiken en självständig stat med egen valuta och politiskt och rättsligt system, men har aldrig formellt förklarat sig självständigt från fastlandet. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Relationerna mellan Taiwan och Kina har blivit mer ansträngda på senare tid. Tsai Ing-Wen, som kom till makten 2016, har försökt styra Taiwan mot ett större oberoende från grannen i väst.

På geopolitisk nivå utgör konflikten länderna emellan ett huvudbry. Taiwan är i stora delar isolerat diplomatiskt då Kina inte accepterar att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Men önationen har trots det allierade, däribland USA, och Tsai Ing-Wen passade på att vädja till dessa.

- Om det internationella samfundet inte stöttar Taiwan under dagens omständigheter, då måste jag fråga er vilket land som står på tur?