Taiwanesisk militärutrustning reparerades – i Kina

Militärutrustning från Taiwan har reparerats av ärkefienden Kina. Nu ökar oron i önationen för vad vad som kan ha hänt med utrustningen – samtidigt som spänningarna mellan Taiwan och Kina fortsätter att öka.

ANNONS
|

Oron har varit stor i Taiwan efter att nyheten kom ut att utrustning till taiwanesiska missiler varit på reparation i Kina. De två länderna är som bekant ärkefiender och Kina har sedan kommunistpartiet tog över i Peking gjort anspråk på önationen.

Det var ett optiskt instrument som Taiwan använder för att kunna avfyra sina Feng III-missiler som behövde repareras. Komponenten skickades till tillverkarna i Europa. Men när krigsmaterielet skeppades tillbaka till Taiwan visade det sig att det skickats från Shandongprovinsen i östra Kina, rapporterar BBC.

Från Europa till Kina

I ett uttalande förklarade den taiwanesiska missilutvecklaren Nationella Chung-Shaninstitutet för vetenskap och teknologi att den aktuella komponenten hade skickats till Schweiz av företaget som från början försett Taiwan med materialet. Därifrån hade instrumentet skickats till tillverkarens asiatiska reparationscenter i Qingdao, i Kina.

ANNONS

Innan det optiska instrumentet skickades iväg hade Taiwans militär tagit bort minneskorten från det och efter reparationen har instrumentet undersökts noga. Enligt lokala myndigheter finns det inget som tyder på att information om Taiwans militära utrustning läckt över till Kina genom fadäsen.

Ärkefiender

Men röster har ändå höjts i landet över att Taiwan måste bli ännu försiktigare.

– Taiwan måste vara mer strikt och försiktigt i sina avtal med företag. Självklart vill vi inte att dessa typer av föremål ska skickas till Kina för att repareras, säger doktor Su Tzu-Yun från Taiwans institut för försvarssäkerhetsforskning till BBC.

Spänningen mellan Kina och Taiwan har ökat drastiskt de senaste åren. Kina har ända sedan kommunistpartiet tog makten i Peking gjort anspråk på Taiwan och ser landet som en del av Kina. Samtidigt har önationen stöd från USA, men många länder erkänner inte landet som en självständig stat. Oftast på grund av rädsla för starka reaktioner från Kina.

LÄS MER:Kinesiskt stridsflyg mot Taiwan

LÄS MER:Miljardpaket ska få fart på Taiwans ekonomi

LÄS MER:Allt fler länder covidtestar resenärer från Kina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS