Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter sätter eld på bildäck vid en vägspärr vid staden Cetinje i Montenegro där en ny biskop installeras och säkerhetspådraget är stort.
Demonstranter sätter eld på bildäck vid en vägspärr vid staden Cetinje i Montenegro där en ny biskop installeras och säkerhetspådraget är stort. Bild: Risto Bozovic/AP/TT

Tårgas och tumult när Montenegro får ny biskop

Det är oroligt på gatorna i Cetinje i Montenegro där Joanikije II på söndagen installeras som högste biskop för serbisk-ortodoxa kyrkan – och rollen som landets religiösa ledare.

Demonstranterna har kastat sten, flaskor och smällare mot polis som svarat med tårgas för att skingra människor. Enligt lokala medier finns inga rapporter om att någon skadats.

Söndagens ceremoni och de efterföljande protesterna blottlägger klyftan mellan Montenegro och grannlandet Serbien.

Montenegro och Serbien gick skilda vägar och blev självständiga stater år 2006. Men kyrkorna delades inte upp, utan den serbisk-ortodoxa kyrkan är än i dag religiöst överhuvud, något som för vissa i Montenegro symboliserar serbisk påverkan.

Premiärministern kallar protesterna för terrorism och anklagar den tidigare presidentens parti för att ligga bakom. Han har inte kommenterat anklagelserna.

EU-sändebudet Tonino Picula ser med oro på de ökade spänningarna.