Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern.
Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern. Bild: Marwan Ali

Tårgas mot demonstranter i Sudan

Säkerhetsstyrkor i Sudan avfyrade tårgas mot en deltagare i en manifestation som hedrade minnet av dem som omkommit efter militärkuppen.

Tusentals hade samlats på torsdagen i både huvudstaden Khartum och tvillingstaden Omdurman på Nilens motsatta strand i manifestationen som utvecklades till kritik mot kuppledarna som tog makten i slutet av oktober.

Omkring 40 personer har bekräftats döda i bland annat sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor efter kuppen, enligt en oberoende läkarorganisation.

General Abdel Fattah al-Burhan, som ledde kuppen, har hävt husarresten och återinsatt premiärminister Abdalla Hamdok, dock med militär överrock. Delar av den störtade civila regeringen har vänt uppgörelsen mellan militär och Hamdok ryggen – och protesterna var ytterligare ett tecken på att motståndet mot kuppmakarna är fortsatt stor.

– Jag ville delta i manifestationen för att kräva att offrens heder upprättas, men nu demonstrerar jag för att protestera mot uppgörelsen Burhan-Hamdok, sade Soheir Hamad i Khartum till AFP:s reporter.

Demonstranterna kräver att militären håller sig helt utanför Sudans politik.