Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den syriska regimen vägrar diskutera den president Bashar al-Assads öde, säger Syriens utrikesminister inför måndagens fredssamtal. På bilden al-Assad i samtal med soldater 2014. Arkivbild.

Syriska regimen avfärdar valplaner

Regimen kommer att skicka en delegation till fredssamtalen som planeras inledas på måndag, bekräftar Syriens utrikesminister Walid al-Muallim. Samtidigt avfärdar han alla planer på att ta upp frågan om presidentval.

al-Muallim riktar hård kritik mot FN-sändebudet Staffan de Mistura.

-Varken han eller någon annan, oavsett vem det skulle kunna vara, har rätten att diskutera presidentval. Den rätten tillhör uteslutande det syriska folket, säger al-Muallim vid en presskonferens i Damaskus.

Litet tålamod

Han avfärdar också diskussionen om ett federalt system och slår fast att regimen bara stödjer ett "enat" Syrien. Samtalen i Genève kommer att bryta samman om den andra sidan visar sig ha "vanföreställningar om att ta makten", tillägger han.

al-Muallim understryker också att regimen inte kommer att vänta längre än ett dygn på att oppositionens representanter ska dyka upp till förhandlingarna.

En oppositionsrepresentant svarar med att kalla uttalandena från den syriska utrikesministern för "spikar i kistan" för fredssamtalen.

Våldet minskat

Tidigare meddelade USA:s utrikesminister John Kerry att han tror att samtalen trots allt ska kunna inledas som planerat på måndag. Amerikanska förhandlare ska träffa ryska representanter under lördagen för att diskutera anklagelser från oppositionen om att regimen brutit mot den pågående vapenvilan, sade Kerry i samband med ett besök i Saudiarabien.

Han planerar även ett telefonsamtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov.

Enligt Kerry har våldet i Syrien minskat med mellan 80 och 90 procent sedan uppgörelsen om eldupphör trädde i kraft i slutet av februari.

Uppgörelsen gäller inte militanta jihadistgrupper som IS och Nusrafronten.