Syrien skuggar Tillersons besök i Moskva

Är Ryssland i maskopi med Damaskus eller "inkompetent"? Frågan ställdes av USA:s utrikesminister Rex Tillerson efter förra veckans kemvapenattack i Syrien – och antyder att hårda ord kommer att fällas vid tisdagens möten i Moskva.

ANNONS
|

- Antingen är Ryssland i maskopi (med Syrien) eller så har Ryssland helt enkelt varit inkompetent, sade utrikesministern i Florida i torsdags, kort efter att president Donald Trump meddelat att han gett order om en robotattack mot en syrisk flygbas.

Tillerson syftade på Moskvas oförmåga att förhindra den misstänkta kemvapenattacken några dagar tidigare, skriver tv-kanalen ABC. Enligt nyhetsbyrån AFP har amerikanen även förargat högt uppsatta ryssar genom att påminna om att Ryssland 2013, efter en liknande attack, deltog i en internationell insats som syftade till att förstöra Syriens kemvapen.

ANNONS

USA först?

Bakgrunden är storpolitiskt och väcker frågor om såväl proxykrig som det internationella samfundets oförmåga att sätta stopp för krig. Allt sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för sex år sedan har Ryssland, ofta i sällskap av Kina, stått på Assadregimens sida. Eftersom de båda länderna har vetorätt i FN:s säkerhetsråd har flera resolutioner om Syrien stoppats. Situationen har förvärrats av terrorrörelsen Islamiska statens (IS) framväxt i regionen.

Ett av president Donald Trumps kampanjlöften var att förinta IS. Men han gick också till val på att sätta USA först och hålla sig borta från Syrien, en inställning som uppenbarligen förändrades av de förfärliga bilderna från den misstänkta kemvapenattacken. De resulterade i USA:s första militära angrepp mot Assadregimen, ett drag som välkomnats av flera länder i väst men fördömts som folkrättsvidrigt av Ryssland och Iran. Assadregimen har förnekat attacken och skyllt den på oppositionella rebeller.

Regimskifte och IS

Både Ryssland och medlemmarna i G7 (Italien, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Kanada och Japan) – som Tillerson träffar i Italien på måndagen – funderar sannolikt över vad som är USA:s nästa drag och vilka som kan ställa sig bakom det. Tillerson har sagt att det viktigaste är att bekämpa IS medan FN-ambassadör Nikki Haley hävdar att ett regimskifte i Syrien är högsta prioritet, enligt nyhetskanalen CNN.

ANNONS

Men har USA till exempel en fortsatt plan för hur Syriens många civila offer ska hanteras – i en värld där Trump försökt förbjuda flyktingar från att resa in i USA? Och hur påverkas relationen mellan USA och Ryssland?

I den bästa av världar kan Lavrov och Tillerson – som liksom Trump brukar beskrivas som ryssvänlig och som är personlig vän med president Vladimir Putin – hitta en gemensam väg framåt när det gäller Syrienkonflikten. Men att döma av att Lavrovs mullrande dagen före mötet, då han återupprepade vad Putins uttalande om att USA:s robotattack var "en aggression", ska man inte ha alltför höga förhoppningar.

TT

Bakgrund: Stridsgas och robotattack

Två amerikanska jagare i östra Medelhavet avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot den syriska flygbasen Shayrat tidigt på morgonen i fredags.

De amerikanska robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem. Runt 20 syriska plan förstördes. Flygbasens start- och landningsbanor ska ha klarat sig. Minst sex människor uppges ha mist livet.

Robotattacken var ett svar på ett misstänkt syriskt kemvapenangrepp den 4 april mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien. Över 70 människor, många av dem barn, dödades i bombräden. USA har pekat ut den syriska regimen som skyldig till kemvapenangreppet. Ryssland har å sin sida hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen.

ANNONS