Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Syrien: Med buss ur helvetet

Vapnen tystnade och räddningen nådde fram till östra Aleppos helvete. Hjälparbetare mötte hemska scener. – Outhärdligt, säger Röda korsets insatschef Michaela Friberg Storey.

Marianne Gazzer, chef för Internationella rödakorskommitténs delegation i Syrien, assisterade vid evakueringen i går.
– Jag har aldrig sett sådant mänskligt lidande förut. Det är svårt att förstå hur folk överlevde, säger hon till en kollega som förmedlar hennes ord via Twitter. 

I onsdags stoppade häftiga strider varje försök att försöka få ut människor ur den pressade enklaven i östra Aleppo. Tidigt i går kom dock transporterna igång sedan Ryssland, som stöder den syriska regeringen, meddelat FN hur konvojerna skulle ta sig fram.

Enligt FN:s humanitäre rådgivare för Syrien, norrmannen Jan Egeland, bekräftade ryssarna att de kommer att ha övervakare i området men inte påverka körningarna. Ingen skulle heller vara i fara, garanterade de.

De första som fördes ut var 200 sjuka och skadade människor under överinseende av Internationella rödakorskommittén och Syriska Arabiska Röda Halvmånen.

Enligt ryska uppgifter hade även tillbakadragandet av 5 000 rebeller och deras familjer påbörjats med hjälp av 20 bussar, 10 ambulanser och omkring 100 andra fordon.

En 21 kilometer lång korridor hade skapats för evakueringen, varav 6 kilometer går genom regeringskontrollerade distrikt i Aleppo och 15 kilometer genom territorium som rebellgrupper behärskar väster om staden. Jan Egeland uppgav att de flesta som lämnade östra Aleppo skulle till den rebellhållna Idlibprovinsen.

Andra kunde välja att åka till Turkiet, som har beredskap för att ta emot uppemot 80 000 nya flyktingar. 

Ralph El Hage, som arbetar för Internationella rödakorskommittén i Amman, summerar situationen åtta timmar efter att den första bilen började rulla ut ur den så länge isolerade, beskjutna och sönderbombade stadsdelen:

 – Omkring klockan sju på morgonen lyckades fem ambulanser ta sig in i östra Aleppo efter att han väntat i några timmar vid frontlinjen. Vi har omkring 100 volontärer på plats tillsammans med ett dussin medarbetare från Internationella rödakorskommittén för att assistera vid evakueringen av skadade. Vi hoppas få ut omkring 250 skadade och sjuka under onsdagen.

De flesta körs för vård till medicinska center väster om Aleppo, säger Ralph El Hage.
Vapenvilan höll och det var ganska lugnt. Inga strider förekom i, eller i omedelbar närhet av, staden. Det är dock oklart hur länge den humanitära korridoren hålls öppen innan kriget fortsätter.
 

–  Vi får hoppas att parterna respekterar vapenvilan tills de svårast skadade och civila hinner ut, säger Ralph El Hage.

Han har samma intryck som kollegan Marianne Gazzer om det oerhörda mänskliga lidande som boende i östra Aleppo har tvingats utstå under belägringen med ständiga attacker och brist på mat, rent vatten och mediciner.

 –   Förstörelsen är total och man kan bara föreställa sig vad invånarna har genomlevt, säger han.

Michaela Friberg Storey, som är Röda Korsets insatschef, säger:

 – Vi är väldigt glada att det här har kommit till stånd över huvud taget. Att skadade, sårande och sjuka civila nu får möjlighet att komma ut för att få vård. Samtidigt möter våra kolleger fruktansvärda och outhärdliga scener.

Det nödvändiga nu är att inte förlora en minut så länge korridoren hålls öppen, betonar hon.

– Jag tror att historien har visat oss inte bara i den här konflikten att man kan inte ta något för givet, så det är viktigt att agera här och nu. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas människor som vill stanna i Aleppo - och de har rätt att stanna och få humanitär hjälp, och vara skyddade.

Omkring 13 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitär hjälp. Röda korset hjälper 4,5 miljoner människor varje månad, men flera hundra tusen bor i områden som det är svårt att nå ut till, enligt Michaela Friberg Storey,

Jan Egeland uppskattade i går att det finns cirka 30 000 människor kvar i östra Aleppo. 

 – Många har försökt fly så det är svårt att veta säkert, säger Michaela Friberg Storey. Men vi har beredskap för att hjälpa de skadade och civila som nu kommer ut. De måste få mat, vatten, filar, madrasser och annat stöd. Många har levt under omänskliga förhållanden under många månader.

Resurser är inte problemet för Röda korset, utan att få tillträde och säkerhetsgarantier av alla stridande parter.

– Vi har förlorat 60 kolleger i den här konflikten, konstaterar Michaela Friberg Storey.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.