Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Syraattacker används av gäng för att sprida skräck

Mängden syraattacker mot människor har tredubblats i Storbritannien på sex år. Det är svårt för polisen att upptäcka substanserna och samtidigt enkelt för gärningsmän att få tag på syror. Nu skärps straffen för attackmetoden.

Att attackera någon med frätande syra är inget nytt fenomen. Det har förekommit i över 200 år enligt The Independent.

Sedan 2000-talet har syraattacker varit ett stort problem, där måltavlorna ofta varit kvinnor i länder som Indien, Bangladesh och Kambodja. Där är orsaken till attackerna ofta nekade frierier eller problem i samband med äktenskap. Trots att problemen är stora har antalet attacker i länderna minskat, enligt Ekot. Samtidigt ökar denna typ av attacker i en helt annan del av världen.

År 2013 hade antalet syraattacker ökat tre gånger så mycket jämfört med sex år tidigare i Storbritannien. Men i Storbritannien är måltavlorna annorlunda. Och risken att bli utsatt för en syraattack är betydligt större om du är man.

Flera anmärkningsvärda attacker har drabbat Storbritannien under 2017. De flesta i London. I april skadades bland annat upp emot 20 personer efter att någon kastat in ett frätande ämne i en välbesökt nattklubb i London, en attack som polisen misstänker ha grundat sig i ett bråk mellan två grupper i klubben – ett bråk som sedan eskalerade, enligt The Guardian. Två personer greps till slut för attacken.

I juli inträffade fem attacker på en och samma dag med liknande tillvägagångssätt i London – i ett av fallen kastade gärningsmännen frätande syra på offret och utsatte honom därigenom för livsfara för att komma åt personens moped.

Kraftig ökning

– Det korta svaret är att, ja. Antalet syraattacker har ökat i London den senaste tiden, säger en presstalesperson för Metropolitan Police i London.

Han menar att ökningen beror på att polisen och rättsväsendet i Storbritannien blivit allt effektivare och hårdare mot människor som använder sig av mer traditionella vapen.

– Det är vår huvudteori i alla fall. Bara att man påträffas med pistol eller kniv offentligt kan ge hårda fängelsestraff. Och vi är effektivare med bland annat metalldetektorer för att upptäcka sådana vapen. Men det blir svårare att upptäcka vätskor på det sättet, säger presstalespersonen för polisen i London.

Information och lagstiftning

För att få bukt med problemet arbetar polisen aktivt med att informera företag som säljer ämnen som kan användas i tillverkningen av syra.

– Det kan vara varor som rengöringsmedel eller fyrverkerier som kan användas för att tillverka syran. Så vi informerar försäljarna om att de inte ska sälja varor till minderåriga, säger han.

Samtidigt hårdnar nu lagstiftningen i Storbritannien mot innehav av frätande syra. Den nya lagstiftningen innebär att innehav av frätande substanser ska likställas med andra grova vapen och dömas därefter. Men det är fortfarande svårt för polisen i London att upptäcka om folk bär på frätande vätskor.

– Det är omöjligt att veta om en flaska innehåller vatten eller en förbjuden vätska när man ser den på håll. Men självklart kollar vi upp det om en person beter sig misstänkt i offentliga miljöer, säger presstalesmannen för Metropolitan Police.

Samband med gängkriminalitet

Enligt CNN har mer än 450 syraattacker inträffat i den brittiska huvudstaden det senaste året. Vissa delar av den brittiska huvudstaden som är mer utsatta än andra.

– Det är främst i östra London som vi sett en ökning av syra-attacker. Vi vet inte riktigt varför, men vi har sett att det verkar förekomma allt mer inom gängrelaterat våld, säger presstalespersonen vid Metropolitan Police.

Teorierna bakom varför syra används allt mer inom organiserad brottslighet är flera. Bland annat kan det bero på att lagstiftningen varit just mildare för innehav av syra jämfört med andra potentiella vapen. Enligt BBC har syra blivit kriminella gängs förstahandsval. Det är relativt lätt att få tag i syra och utgör dessutom ett effektivt sätt att sprida skräck i de områden gängen är verksamma. Enligt en kriminolog den brittiska tv-kanalen har talat med är det därför också ett effektivt sätt för de kriminella organisationerna att visa upp sin dominans i ett område.

Samma kriminolog säger till USA Today att eftersom syra kan orsaka skador som snabbt kan påverka synen om syran kastas mot ansiktet är det lättare för en gärningsman att komma undan.

– Det är en mycket enkel sak att göra. Du kan köra ikapp någon och kasta det på dem, säger kriminologen Simon Harding från Middlesex University till USA Today.

Det blir dessutom svårare för offret att peka ut vem som ligger bakom attacken.

Den ökade medvetenheten kring attackerna har också gjort att polisen i Storbritannien fått mer kunskap kring hur man snabbt ska behandla människor som fallit offer för attacker med frätande vätskor. Bland annat har polisbilarna i London utrustats med nödkit i form av stora vattendunkar som ska kunna användas vid syraattacker, vilket Ekot rapporterat om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.