Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningsarbetare anställda av oljebolaget Pemex vid olycksplatsen.

Syntetkläder kan ha orsakat explosion

Över 70 människor har mist livet och många är skadade efter explosionen vid en läckande bränslepipeline i centrala Mexiko. Statisk elektricitet från kläder kan ha orsakat olyckan, enligt Mexikos riksåklagare.

Utredningen kring olyckan är fortfarande i inledningsskedet, men en teori är att statisk elektricitet från kläderna som bars av de människor som samlats kring den läckande ledningen för att stjäla bensin kan vara orsaken, rapporterar den mexikanska tidningen Excélsior. Många bar kläder av syntet, och en gnista kan ha uppstått som antänt det högoktaniga bränslet, enligt riksåklagare Alejandro Gert Manero.

Det finns för närvarande ingen misstänkt eller gripen för händelsen. Utredningen kommer nu att höra vittnen till explosionen, tillägger Alejandro Gert Manero.

Dödssiffran efter explosionen i Tlahuelilpan i delstaten Hidalgo fortsätter att stiga. Omar Fayad, guvernör i Hidalgo, uppger enligt nyhetsbyrån AFP att minst 76 människor har mist livet och ytterligare minst 71 är skadade, bland dem barn.

Olyckan inträffade i fredags vid en läckande bränslepipeline där hundratals människor försökte samla in den bensin som rann ut. Förtvivlade anhöriga skyllde på söndagen på regeringens strategi att hindra bränslestölder vilket lett till bränslebrist i delar av landet.

Av säkerhetsskäl har invånare som bor nära ledningen mellan städerna Tuxpan och Tulpa evakuerats, meddelar det statliga oljebolaget Pemex.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel innehåll i den havererade ledningen.