Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sydsudans president Salva Kiirs regering anlitade en amerikansk lobbyfirma. Arkivbild.

Sydsudan anlitade lobbyfirma mot krigsåtal

Sydsudan har anlitat en amerikansk lobbyfirma i syfte att undslippa sanktioner – och för att arbeta mot bildandet av en särskild krigsbrottsdomstol. Företaget har bland annat förbundit sig att skapa en direktkanal till USA:s president.

Anlitandet framgår av ett kontrakt som publiceras på USA:s justitiedepartements hemsida, i enlighet med regler om att lobbyister måste registrera kontakter med aktörer från andra stater.

Tvåårskontraktet med företaget Gainful Solutions – som leds av USA:s tidigare Kenyaambassadör Michael Ranneberger – skrevs på den 2 april och stipulerar att det ska "förbättra relationerna till USA, både politiskt och ekonomiskt".

Lovade Trumpsamtal

Bland annat förband sig företaget att "öppna en kommunikationskanal mellan (Sydsudans) president Kiir och president Trump" och att "övertala Trumpregeringen att dra tillbaka nuvarande sanktioner och blockera ytterligare potentiella sanktioner".

Under en annan punkt ska Gainful som konsulter se till att det inte bildas en särskild domstol där krigsbrott i det sydsudanesiska inbördeskriget skulle kunna lagföras. Den skulle bestå dels av domare från Sydsudan och dels från andra afrikanska länder, för att ställa misstänkta krigsförbrytare inför rätta.

FN har anklagat personer på bägge sidor för allvarliga övergrepp i den blodiga konflikten, som beräknas ha lett till hundratusentals människors död.

"Slag i ansiktet"

Amnesty International framhåller domstolen som nödvändig för en hållbar fred i Sydsudan.

- Det är skamligt och oacceptabelt att regeringen är beredd att betala miljoner för att undkomma rättvisan, säger Sarah Jackson vid organisationens avdelning för Östafrika med omgivning.

Human Rights Watch ser det som ett uppenbart försök att obstruera rättvisan.

- Det är ett slag i ansiktet på offer för de fruktansvärda brott som har begåtts i Sydsudan, säger Elise Keppler, organisationens chef för internationellt rättskipning.