Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas nya president Moon Jae-in.

Sydkoreas president redo möta Nord

Moon Jae-In har svurits in som Sydkoreas nya president. Han är redo att åka till Nordkorea för samtal kring grannlandets vapentester. Moons nya spionchef tonar dock ner chanserna till direktsamtal mellan ländernas ledare.

- Jag svär inför folket att jag kommer att fullgöra mina plikter som president, sade Moon under en ceremoni i parlamentet i Seoul.

Den liberale kandidaten och människorättsadvokaten segrade i valet med stor marginal, med 41 procent av rösterna. Moon Jae-In har redan sagt att Lee Nak-Yon kommer att utses till premiärminister, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Beredd besöka granne

Moon har mycket att hugga tag i eftersom landet har varit utan president sedan Park Geun-Hye fick lämna sin post i mars. Hon misstänks vara inblandad i en stor korruptionshärva och sitter bakom lås och bom i väntan på rättegång.

Den nye presidenten säger att han är beredd att besöka Nordkorea och att förhandla med Kina och USA kring det omstridda robotförsvarssystemet i Sydkorea.

- Om det behövs så flyger jag omedelbart till Washington. Jag ska även åka till Peking och Tokyo, men också till Pyongyang under rätt omständigheter, säger Moon, som vill arbeta "för fred".

Senare under onsdagen meddelade Washington att president Donald Trump bjudit in Moon Jae-In att besöka Vita huset inom kort.

Tonar ner chanser

Moon Jae-In har nominerat Suh Hoon, en veteran när det gäller samtal mellan Nord och Syd, som ny spionchef. Suh sade att rätt förhållanden för att lösa Nordkoreas kärnvapenfråga först måste uppstå innan det kan bli tal om ett möte mellan ländernas ledare, och att det är för tidigt att prata om ett sådant.

Kinas president Xi Jinping gratulerar Moon till segern, och säger att han ser fram emot ett samarbete kring spänningarna i regionen.

Den sydkoreanska valutan won stärktes under onsdagen när Moon svors in.