Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas tidigare president Park Geun-Hye anländer till ett domstolsförhör i Seoul i oktober i fjol. Arkivbild.

Sydkoreas expresident får 24 års fängelse

Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye döms för bland annat maktmissbruk, mutbrott och olaga tvång. Domstolen i Seoul straffar henne med 24 års fängelse.

Sydkoreanerna kunde följa uppläsningen av domen i direktsänd tv under fredagen.

Och strax före klockan 9 svensk tid meddelade domstolen straffet för Park: 24 års fängelse. Ex-presidenten, som har varit frånvarande under stora delar av rättegångsprocessen, var själv inte på plats för att ta emot domen.

Den åtalade har missbrukat makten som skänkts henne av folket, landets sanna ledare, för att skapa kaos, sade domaren Kim Se-Yoon, och tillade att Park inte visat någon ånger.

Hon har nu sju dagar på sig att överklaga domen.

170 miljoner kronor

Park Geun-Hye döms bland annat för att ha fått eller krävt motsvarande över 170 miljoner kronor från företagskonglomerat och för att ha beordrat ett stopp för statliga bidrag till konstnärer som uttryckt kritik mot hennes styre. Hon döms även för att ha delat statshemligheter med sin kumpan, livscoachen Choi Soon-Sil, som tidigare i år dömdes till 20 års fängelse för inblandning i korruptionshärvan kring expresidenten.

Park tvingades bort från makten i en riksrättsprocess och greps i mars i fjol i kölvattnet av avslöjandet av korruptionsskandalen, som utlöste omfattande gatuprotester.

Tvivelaktiga relationer

Utanför domstolen vakade hundratals anhängare till Park, som med flaggor och slagord fört fram budskapet att 66-åringen är oskyldig till anklagelserna. Efter att domen hade fallit brast vissa av dem ut i gråt medan andra genomförde en spontan protestmarsch.

De rättsliga turerna kring Park och kumpanen Choi Soon-Sil har dock väckt stor ilska hos många andra, i ett land där tvivelaktiga band mellan ledande politiker och de mäktiga familjekonglomerat som dominerar landets ekonomi länge förekommit.