Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Sydkoreas ex-president åtalas för korruption

Förra månaden hördes tusentals glädjerop på Sydkoreanska gator då den dåvarande presidenten, Park Geun-hye, avsattes. Nu åtalas hon för korruption.

Den 10 mars meddelades att Park Geun-hye får lämna sin post som president i Sydkorea. Men det var inte en helt fredlig process – två demonstranter dog när de stormade rättssalen.

På måndagen, en dryg månad senare, meddelade åklagare i landet att den före detta presidenten åtalas på flera punkter av korruption – bland annat för mutbrott, men också för maktmissbruk och utpressning av stora företag att skicka pengar till organisationer utan vinstintresse.

– Det är ett nervkittlande ögonblick inom sydkoreansk politik, med tanke på att det här partiet har dominerat politiken i landet. Men med Parks fall har det konservativa partiet brutit samman helt, säger Se-Woong Koo, koreansk politisk expert, till Aljazeera.
 

Muthärva

Även styrelseordföranden för jättekonglomeratet Lotte – Shin Dong-Bin – anklagades under måndagen för att ha mutat Park och hennes vän Choi Soon-Sil, som står i centrum för härvan, rapporterar TT.

Park Geun-Hye är den första demokratiskt valda ledare som tvingas från presidentposten i landet, och förlorade i och med det sin åtalsimmunitet.
 

Spänningar i regionen

Det är inte bara i den sydkoreanska inrikespolitiken det råder spänningar i nuläget. Meddelandet om den sydkoreanska expresidentens åtal kommer samma dag som den amerikanska vicepresidenten Mike Pence besöker landet.

– Vi utesluter ingenting i vår strävan att uppnå målen om fred och stabilitet för folket i det här landet, sade Pence, på plats i den sydkoreanska byn Panmunjom vid gränsen till Nordkorea.

LÄS MER: Pence: Tålamodet med Nordkorea är slut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.