Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tåget från Sydkorea, till vänster i bildens mitt, mötte ett nordkoreanskt tåg, till höger, på Panmun-stationen i Nordkorea på annandagen.

Sydkoreanskt tåg körde till Nord

En sydkoreansk delegation på ett specialtåg från Seoul har nu nått gränsen mot Nordkorea. Målet är att Nord- och Sydkoreas vägar och järnvägar ska knytas ihop igen.

På en stillbild som visats i sydkoreansk tv syns tåget på den nordkoreanska stationen Panmun, där en ceremoni skulle äga rum.

- Jag är djupt rörd, säger Shin Jang-Chul till Reuters.

Det var han som körde det sista tåget mellan länderna för tio år sedan innan förbindelserna bröts. Shin Jang-Chul hade aldrig trott att han skulle få återvända med tåg till Nordkorea igen.

Nu fick han följa med den delegation som reste med tåget, bland andra representanter från FN, Kina, Ryssland och Mongoliet, samt ministrar från Sydkorea.

En anda som förenar

- Järnvägsprojektet bygger på den anda och den vilja som förenar våra länder, sa Nordkoreas vice järnvägsminister Kim Yun-Hok, när han talade på stationen.

Både järnvägsnätet och vägnätet mellan de två länderna ska knytas ihop igen som ett led i den upptining i relationerna som pågått en tid.

Egentligen ligger länderna formellt sett fortfarande i krig med varandra efter kriget 1950 - 1953, eftersom inget fredsavtal har undertecknats.

Symboliskt möte

Men islossningen pågår. Statscheferna har träffats flera gånger. Den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un kom till exempel överens om att hålla den aktuella tågceremonin i slutet av detta år när de höll ett tredje toppmöte i Pyongyang i september.

Tågceremonin är enligt syd främst en symbolisk handling för att uttrycka ett åtagande om att åter koppla ihop ländernas järnvägar, och att modernisera Nordkoreas tåg- och vägnät.

Sydkorea har lagt undan motsvarande 5,6 miljarder kronor för satsningen, men säger att själva startskottet för arbetet är beroende av hur det går med denukleariseringen i Nordkorea, och att man kan räta ut en del frågetecken kring sanktioner.